12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 10:02 BiH - Poslanici u PD PSBIH

Kožul i Mušić na radionici o jačanju saradnje parlamenata u Podgorici

Kožul i Mušić na radionici o jačanju saradnje parlamenata u Podgorici
Foto: Fena / Vijesti.ba
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kožul i Edin Mušić učestvovali su u radu regionalne radionice o jačanju saradnje parlamenata i državnih revizorskih institucija, koja je održana u Podgorici.

Radionicu, koju su zajednički organizirali Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore i Svjetska banka, otvorili su svojim obraćanjima predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas. Brajović je u svom izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je, kako je rekao, snažno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu.

Tokom radionice razmijenjena su iskustva i dobre prakse u vezi sa saradnjom parlamenata i parlamentarnih odbora s državnim revizorskim institucijama. U raspravi učesnici radionice iznijeli su jedinstven stav da je kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga jedna od najvažnijih funkcija svakog parlamenta i temelj razvoja parlamentarne demokratije.

Naglašen je značaj bliske saradnje parlamenata i parlamentarnih odbora s vrhovnim revizorskim institucijama, te preporučeno potpisivanje zvaničnih dokumenata o saradnji parlamenata i državnih revizorskih institucija s ciljem ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole, promoviranja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo