17°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 20:00 Regija - EU perspektiva

Heiko Maas: Njemačka protiv promjene granica na Balkanu

Heiko Maas: Njemačka protiv promjene granica na Balkanu
Heiko Maas / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je u intervjuu za DW da se njegova zemlja zalaže za zadržavanje EU perspektive za zemlje zapadnog Balkana.

„Za Njemačku je više nego jasno: zemlje zapadnog Balkana su dio Evrope, njihova budućnost bi trebala biti unutar Evropske unije. Više nego jasna većina članica EU-a se izjasnila za početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom zato što je to i u našem strateškom interesu. No unutar EU-a vlada pravilo jednoglasnosti, i na tomu radimo. Njemačka se svim silama zalaže za to da unutar EU dođemo do zajedničke odluke kako bi pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uskoro mogli započeti. To bih još jednom htio istaknuti prilikom svog boravka u Skopju“, kazao je Maas uoči dolaska u Skoplje.

On dodaje da snaga Evropske unije leži upravo u tome da se i kod teških tema na kraju ipak pronađe neko rješenje.

„Siguran sam da će to i ovaj put uspjeti. Predsjednik Macron je jasno dao do znanja da je osim reformi u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji nužna i reforma postupka proširenja. Mi ćemo o tome unutar EU-a sljedećih sedmica voditi intenzivne razgovore. Ono što je sada važno: Albanija i Sjeverna Makedonija moraju bez zastoja nastaviti s reformskim procesom i pokazivati napretke na tom putu. Upravo je sada važno ovih nekoliko skeptika razuvjeriti uspjesima. Njemačka će se i dalje truditi u svojoj podršci zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU“, poručio je šef njemačke diplomatije.

Maas je poručio kako Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kao i ostale zemlje u regiji, želi iz još jednog razloga ohrabriti da se drže svog reformskog puta: reforme nisu samo tu zbog približavanja Evropskoj uniji.

„One su važne jer su i u interesu građana ovih zemalja. Jačanje pravne države, odlučna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, to su osnovne zadaće svake vlade kojoj budućnost zemlje leži na srcu. I opozicija tu nosi dio odgovornosti. Politička konkurencija i ideje koje međusobno konkuriraju, kako je to u demokratijama normalno i potrebno, ne smiju zemlju kočiti u njezinom razvoju“, smatra on.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je svoju političku sudbinu vezao uz pitanje otvaranja pristupnih pregovora. Sada su pred zemljom prijevremeni parlamentarni izbori. Najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE, koja otvoreno odbacuje Prespanski sporazum (između Sjeverne Makedonije i Grčke oko pitanja imena) kotira dobro kod birača. Govori se i o tome da bi u slučaju povratka na vlast pokušali poništiti ovaj sporazum. Na pitanje šta će učiniti kako bi se to spriječilo, Maas odgovara;

„Prespanski sporazum se s pravom opisuje kao povijesni. Sjeverna Makedonija i Albanija su otklonile jedan sukob koji je trajao gotovo tri desetljeća. Sporazum je otvorio vrata za euroatlantske integracije Sjeverne Makedonije. Ove dvije zemlje su ovim sporazumom postale uzorom za ostale zemlje i to ne samo u regiji. One su pokazale da na prvi pogled nerješivi sukobi mogu biti riješeni ako su u igri jaki ljudi na vodećim pozicijama, hrabrost i dalekovidnost. I da su tako mogući kompromisi. Uskoro ćemo Sjevernu Makedoniju pozdraviti kao 30. članicu NATO-a. I jedna prepreka na putu u smjeru EU-a je uklonjena. Ne mogu zamisliti da bi neko sve to htio uništiti. Time bi Sjeverna Makedonija bila na međunarodnom planu dovedena u slijepu ulicu“.

Nakon posljednjeg samita EU je riječ o tome kako Evropska unija ne ispunjava obećano te kako ionako nikome nije do proširenja. Pojavili su se i novi koncepti za ovaj dio Evrope: mini Schengen, norveški model. Kako vi gledate na ove alternative EU integracijama?

„Mi pristupnom procesu ne vidimo nikakve alternative ako želimo i dalje davati poticaje ozbiljnim i održivim reformama poput onih koji se odnose na sektor pravne države. Pitanje može li se trenutni proces poboljšati je, po mom mišljenju, jedno posve drugo pitanje. Poboljšanje regionalne saradnje se upotpunjava s procesom približavanja Evropskoj uniji. Od jačanja dobrosusjedskih odnosa i privredne saradnje profitiraju sve zemlje zapadnog Balkana. Ovi procesi jačaju cjelokupnu regiju. Kroz Berlinski proces već godinama podupiremo ova stremljenja i već smo mnogo toga postigli. Npr. osnivanje Regionalnog ureda za mlade (RYCO) kao i smanjenje pristojbi za roaming.

I dok je EU, kad je u pitanju zapadni Balkan, posvađan i paraliziran i time gubi na vjerodostojnosti i privlačnosti, SAD su na istom polju sve aktivnije. Ideja o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova je ponovno aktuelna. Maas je govorio o tome šta EU i Njemačka nude u zamjenu, te kako procjenjuje utjecaj Rusije u regiji.

„Evropska unija predstavlja život u slobodi, sigurnosti i relativnom blagostanju. Niko ne može ponuditi sličan model. Pored toga EU u regiji je i ostaje prisutna svojim milijardama pomoći i brojnim savjetodavnim instrumentima daleko najvažniji donator. Samo Njemačka se dodatno na bilateralnoj razini godišnje angažira svotom koja doseže troznamenkasti milionski nivo. Što se tiče razmjene teritorija ili promjene granica između Kosova i Srbije, mi smo i dalje mišljenja da to ne doprinosi stabilnosti u regiji. Ono za što se zalažemo je skorašnji novi početak pregovora na inicijativu Evropske unije s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi omogućio približavanje ovih zemlja EU-u.

Mi unatoč nekim razlikama u mišljenju želimo konstruktivnu saradnju s Rusijom. I razumijemo također koliko je važno održavanje dobrih odnosa i njegovanje prisnih kulturnih veza. To se ne kosi s članstvom u Evropskoj uniji“, zaključio je Heiko Maas.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo