23°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 17:26 BiH - Pacijenti neće morati ići van države

Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla dobila novu opremu

Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla dobila novu opremu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dobila je savremenu opremu kojom će biti uspostavljeno direktno umrežavanje sa referentim centrom u Zagrebu, u okviru Projekta ''Neurnet''.

Temeljem toga, pacijenti iz Federacije BiH neće morati ići u susjedne države da bi dobili ovu uslugu. Umrežavanje bi trebalo biti završeno u narednih mjesec dana.

Šefica Odjeljenja opće neurologije UKC Tuzla Larisa Kovačević kaže da su dobili video EEG monitoring, ali i softver od Republike Hrvatske, besplatno.

"Tek sada kreće edukacija i tek sada kreće umrežavanje. Još ne možemo koristiti ono što imamo, dok ne bude završena edukacija, to je u narednih mjesec dana. Ovim umrežavanjem mi možemo, da ne bismo pacijente slali po drugo mišljenje, direktno slati podatke u referentni centar odakle ćemo dobiti drugo mišljenje", istakla je Kovačević.

Projekt je usmjeren na povećanje kvaliteta i dostupnosti usluga za pacijente sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Ljekar s Odjeljenja Omer Ibrahimagić naglašava da je projekt namijenjen pacijentima koji se liječe od epilepsije, ali da će koristi imati i pacijenti koji boluju od Parkinsonove bolesti ili nekog drugog oblika Parkinsonizma.

"Od velikog je značaja to što smo dobili opremu u vrijednosti od 120.000 KM", naveo je Ibrahimagić.

Vodeći partner projekta je Federalno ministarstvo zdravstva, a u projektu učestvuju i Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo