10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 15:05 Crna hronika - Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH

Optužen zbog ubojstva tri civila srpske nacionalnosti u Bukivu kod Brčkog

Optužen zbog ubojstva tri civila srpske nacionalnosti u Bukivu kod Brčkog
Foto: Vijesti.ba

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatom osobom, ubio tri civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u rujnu 1992. godine u tijeku vojne akcije, kao zapovjednik voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatom osobom iz vatrenog oružja lišio života tri osobe koje nisu neposredno sudjelovale u neprijateljstvima, izvijestilo je u srijedu Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Optuženi je s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C. R. i G .R., a zatim i I. K., te ih iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine lišili života, navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba izvršio ubojstvo civila, čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja, Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, navode iz Tužiteljstva Distrikta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo