19°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 13:37 Ekonomija - Vlada FBiH

Doneseni Program javnih investicija FBiH sadrži 109 projekata

Doneseni Program javnih investicija FBiH sadrži 109 projekata
Foto: Vlada FBiH - Vijesti.ba

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH za razdoblje 2020.-2022. godina, koji sadrži 109 projekata.

Od toga je 50 projekata u provedbi, 57 kandidiranih i dva sa statusom odobrenog. Ukupna vrijednost svih projekata je 14.381,88 milijuna KM, od čega se 8.534,71 milijun KM odnosi na kandidirane, 3.999,23 milijuna KM na projekte u provedbi i 1.847,94 milijuna KM na odobrene.

Kandidirani projekti su prioritetni projekti za koje nisu osigurani izvori financiranja u momentu izrade programa javnih investicija.

Odobreni projekti su oni za čije financiranje je, nakon zaključka Vlade FBiH, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, a njihova ukupna vrijednost je 1.847,94 milijuna KM.

Za financiranje projekata u provedbi su, djelimice ili u potpunosti, osigurana domaća ili ino sredstva koja su postala efektivna i njihova realizacija je u tijeku. Domaća sredstva su proračunska, prihodi prikupljeni od GSM licence, sredstva kantona, gradova, općina, javnih poduzeća, fondova, domaćih banaka i krajnjih korisnika namijenjena za financiranje ili sufinanciranje projekata.

Ino sredstva su zajmovi ili donacije međunarodnih financijskih institucija (Svjetska banka, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Europe, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj), Evropske komisije, vlada pojedinih zemalja, te drugih bilateralnih donatora.

Program javnih investicija 2020.-2022. godina bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva financija.

Vlada FBiH danas se upoznala i s programima javnih investicija za isto razdoblje Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo