21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 12:46 Obrazovanje - Posjeta Goraždu

Primjeri dobre prakse dualnog sistema obrazovanja u BPK Goražde

Primjeri dobre prakse dualnog sistema obrazovanja u BPK Goražde
Foto: FENA - Vijesti.ba

Delegacija Republike Azerbejdžan, koju čine predstavnici obrazovnih institucija ove zemlje, boravili su u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde radi razmjene iskustava i upoznavanja s primjerima dobre prakse dualnog sistema obrazovanja...

 ...u čemu prednjači Srednja stručna škola "Džemal Bijedić“ u Goraždu.

Pored ove škole, gosti iz Azerbejdžana posjetili su i kompanije u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu.

Predstavnici kantonalnog ministarstva obrazovanja, Srednje stručne škole i njemačke vladine organizacija za tehničku pomoć i saradnju (GIZ), prezentirali su proces uvođenja dualnog sistema obrazovanja u ovom kantonu, prednosti i nedostatke kao i Pravilnik kojim su regulisani svi elementi provođenja praktične nastave kod poslovnih subjekata.

- Moramo educirati i obučiti mlade ljude kako bi postali majstori svog zanata, stekli znanja i vještine, a samim tim osigurali svoje mjesto u društvu. Živimo u globalnom svijetu gdje se ekonomske i tehnološke promjene stalno dešavaju, tako da mi moramo ići u korak i stalno unapređivati sistem obrazovanja. To je razlog zašto smo ovdje u stručnoj školi u Goraždu, koja je vodeća na ovim prostorima i svakako mi je drago da možemo razmjeniti iskustva - kazala je zamjenica direktora Quabala City state VET Venter, Reyhan Mammadova.

Svoja iskustva s dualnim sistemom obrazovanja gostima su prezentirali i učenici SSŠ "Džemal Bijedić“ koji obavljaju praktičnu nastvu u privrednim subjektima.

- Nama kao školi svakako laska da smo u BiH odabrani kao škola koja može prezentirati uspješne rezultate dualnog sitema obrazovanja. Pokušali smo prenijeti našim gostima šta smo to do sada uradili, iako mislim da smo i mi još na pola puta jer ima tu dosta mogućnosti za unapređenje. Ali vjerujem da su naši gosti dobili korisne savjete šta u smislu dualnog obrazovanja trebaju raditi - kazao je direktor SSŠ "Džemal Bijedić“ Admir Kurtović.

I predstavnici Ministarstva obrazovanja BPK Goražde naglasili su da predstoji još mnogo posla, te podsjetili da je u prethodne dvije godine u ovom kantonu postepeno uvođen dualni sistem obrazovanja.

Predstavnici GIZ-a BiH ističu da nisu imali dileme koju stručnu školu u Bosni i Hercegovini izabrati kao primjer dobre prakse.

- Za dvije godine Srednja stručna škola 'Džemal Bijedić' postala je primjer kako školama u BiH tako i izvan granica naše zemlje. Mislim da imamo jako puno razloga da budemo ponosni na ovu školu imajući u vidu aktivnosti koje smo implementirali u zadnje dvije godine tako da nije slučajno što smo odabrali baš ovu školu koja itekako ima šta pokazati - kazala je stručna savjetnica na projektu stručno obrazovanje njemačke organizacije GIZ Majda Tolić.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo