28°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 30°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 12:41 Ostali sportovi - Potpisani ugovori

BiH će 2020. godine biti domaćin pet velikih taekwondo turnira

BiH će 2020. godine biti domaćin pet velikih taekwondo turnira
Foto: FENA - Vijesti.ba

Taekwondo savez Bosne i hercegovine dobio je domaćinstvo evropskog prvenstva u olimpijskom taekwondou, koje će u Sarajevu biti održano od 26. oktobra do 2. novembra 2020. godine. 

U okviru manifestacije bit će održano pet takmičenja - evropska prvenstva za seniore, juniore i veterane, finala turnira "Gen24" i G1 Bosnia and Herzegovina Open. Takmičenja će okupiti više od 1.600 takmičara iz Evrope. 

Ugovor o realizaciji ovih manifestacija danas u u Olimpijskom komitetu BiH potpisali su generalni direktor Evropske taekwondo federacije Kenneth Schunken i predsjednik Organizacionog odbora turnira Samir Šarić. 

Schunken je istaknuo da je Evropska taekwondo federacija veoma zadovoljna onim što je vidjela u Sarajevu, te da sa zadovoljstvom očekuje odlična takmičenja u 2020. godini. Naglašava da je BiH dobila domaćinstvo zahvaljujući napretku koji su bh. taekwondoisti prikazali u posljednjih nekoliko godina i ozbiljnosti koju su prikazali članovi organizacionog odbora manifestacije. 

- BiH raste u svojim ambicijama da dostigne najviši nivo taekwondoa. Ozbiljno razmatramo da BiH dobije domaćinstvo još nekih velikih takmičenja, seminara za trenere, godišnju gala manifestaciju Evropske taekwondo federacije. Nadamo se da će u Sarajevu biti održan odličan turnir koji će pomjeriti granice organizacije evropskog taekwondo prvenstva - izjavio je Schunken. 

Predsjednik Taekwondo saveza BiH August Orlović naglašava da je savez u proteklom periodu radio veoma dobro, a taj rad je krunisan dobijanjem domaćinsta evropskog prvenstva. 

- Prepoznati smo u evropskim okvirima. Vidjeli su kakav imamo ambijent i infrastrukturu, i veoma su zadovoljni. Shvatili su da imaju priliku u Sarajevu organizovati velike događaje. Odradili smo veliki posao. Imamo velike ambicije za ovo takmičenje, naši takmičari su kvalitetni i ulažu velike napore u borbi za olimpijske bodove. Nadam se da ćemo svi zajedno pokazati za šta smo sposobni - rekao je Orlović. 

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Samir Šarić, inicijator ideje o kandidiranju BiH za domaćinstvo ovog takmičenja, govorio je o troškovima organizacije.

- Dobili smo troškovnik od Evropske taekwondo federacije, a kada smo napravili kompletnu konstrukciju troškova EP-a saznali smo da nam treba 250.000 KM. To je velika cifra zbog čega smo već počeli da lobiramo kod nadležnih institucija i predstavnika vlasti da nam pomognu u finansijskom aspektu. Imamo sposobne ljude i vjerujem da neće biti problema da obezbijedimo finansijska sredstva - rekao je Šarić. 

Dodaje da će Sarajevo od ovog događaja profitirati jer se tokom sedmodnevnih takmičenja očekuje između 7.000 i 9.000 noćenja.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo