23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 11:13 Muzika i Film - Najpoznatiji koncert klasične muzike

Devet premijera na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije

Devet premijera na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

Najpoznatiji koncert klasične muzike na svijetu, koncert Bečke filharmonije 1. januara, donijet će prvog dana 2020. godine devet premijera.

S obzirom na to da se naredna godina u muzičkom svijetu, a posebno u Beču, slavi kao "Beethovenova godina", na Novogodišnjem koncertu bit će izvedeno šest od dvanaest kontradansova slavnog kompozitora. Premijeru za dirigentskim pultom imat će letonski dirigent Andris Nelsons. 

I prva tri muzička djela na programu Novogodišnjeg koncerta prvi put će biti izvedena u Musikvereinu, i to uvertira operete "Skitnice" Carla Michaela Ziehrera te valcer "Ljubavni pozdravi" i "Lihtenstajnov marš" Josefa Straußa.

Bečki filharmoničari će 1. januara izvesti i njegovu polku "Kupidon" i dvije polke Eduarda Straußa. Ostale premijere su gavota Hellmesbergera mlađeg i galop "postillon" Hansa Christiana Lumbyjea.

Još ljetos su snimani baletski kadrovi koji se puštaju na pauzama koncerta. U saradnji sa španskim koreografom Joseom Carlosom Martinezom režiser Michael Beyer stvorio je priču inspirisanu obilježavanjem Beethovenovog 250. rođendana.

Baletske scene snimane su na trgu Pfarrplatz u bečkoj opštini Heiligenstadt gdje je Beethoven nekoć i stanovao.

Koncert se prenosi u više od 90 zemalja svijeta, a posljednji je pratilo više od 40 miliona gledalaca, saopćeno je iz Eurocomm-a PR Sarajevo.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo