24°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 11:03 BiH - Zahtjev Vladi HNK

Zaposleni u SKB Mostar održali štrajk upozorenja

Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar stupio je jutros u jednosatni štrajk upozorenja kako bi upozorili vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona da započne pregovore o potpisivanju Kolektivnog ugovora.

Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenika SKB-a na sjednici održanoj u četvrtak jednoglasno donijelo odluku o održavanju štrajka upozorenja.

Predsjednik Josip Masatović rakao je kako isključivi povod za štrajkom Vladino neprihvaćanje njihovog prijedloga novog Kolektivnog ugovora. Iskoristio je priliku i pozvao kantonalnu vlast da još jednom razmotri odluku kojom žele trenutni ugovor produžiti za još godinu.

- To je za sve ove ljude neprihvatljivo. Imali smo skupštinu, nismo zadovoljni prijedlogom i tražimo novi sastanak, kazao je.

Ukoliko Vlada ne odgovori zahtjevima Sindikata, Masatović najavljuje i generalni štrajk. Kazao je i kako su plate zaposlenika u zdravstvu posljednji put povećane 1. jula 2018, kao i da je kolektivni ughovor istekao 1. augusta ove godine.

- Osim novog Kolektivnog ugovora tražimo i povećanje satnice sa 2,30 na 2,45 KM, kao i povećanje koeficijenata za 0,20, odnosno uvođenje kategorija koje nisu predviđene starim kolektivnim ugovorom. Povećanje bi okvirno iznosilo oko 17 posto, što je krajnje normalno jer su kolege koje rade u zdravstvu su dobili povećanje od 54 posto, dodao je Masatović.

Napomenuo je i da je Sindikat dao Vladi rok od deset dana, nakon kojeg će se, ako se ništa ne uradi, krenuti u generalni štrajk.

Zaposlenik SKB-a Mario Aničić rekao je da masovan odaziv na štrajk govori o opravdanosti zahtjeva, posebno dijela koji se odnosio na povećanje plata.

- Znajući koliko pacijenata dnevno primimo, zahtijevamo da toliko i Vlada uloži u nas, kao i u Zdravstveno osiguranje. Zbog malih plata smo u velikim minusima, kazao je te naveo kako je za godinu ipo preko 80 radnika napustilo SKB Mostar, a da je samo u ovom mjesecu 12 radnika zatražilo neplaćeno odsustvo, što je siglan za odlaske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo