24°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 10:42 Svijet - 1500 vatrogasaca na terenu

Bjesne šumski požari u Australiji, vlasti pozvale na hitnu evakuaciju

Bjesne šumski požari u Australiji, vlasti pozvale na hitnu evakuaciju
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Vatrogasci u srijedu pokušavaju obuzdati šumske požare u Australiji, a vlasti su naredile hitnu evakuaciju najugroženijih osoba, uključujući onih na obalnim turističkim destinacijama.

Vrući, suhi i vjetroviti uvjeti uzrokovali su opasnost od požara u Queenslandu. Poslijepodne u srijedu gorilo ih je preko 60, a četiri su bila kritična.

Oko 1500 vatrogasaca je na terenu i bore se protiv šumskih požara širom zemlje, a stanovnicima u nekoliko gradova je izdano upozorenje o hitnoj evakuaciji.

Upozorenje je izdano za Noosa North Shore, popularno odmorište oko 150 kilometara južno od Brisbanea.

"Čamci su u vodi i pripravni za polazak", rekao je stanovnik Dave Wright za australski AAP.

Vatrogasne službe izdale su hitno upozorenje i gradu Pecheyu.

Helikopter za gašenje požara srušio se dok je pokušavao ugasiti požar u Pecheyu, objavio je australski ABC. Pilot je preživio, zadobio je lakše povrede.

Uništeno je 14 domova u Queenslandu od kraja prošle sedmice kada su izbili šumski požari što je natjeralo lokalne vlasti da proglase izvanredno stanje u 42 lokalna područja.

U susjednom Novom Južnom Walesu gori preko 70 požara. Njih 50 nije pod kontrolom, ali nijedan nije bio na kritičnom nivou, objavili su iz lokalne vatrogasne službe.

U utorak je izdano upozorenje zbog "katastrofalne opasnosti od požara" u Sydneyu, najnaseljenijem gradu u Australiji te okolnim područjima zbog temperatura od tridesetak stepeni i snažnih vjetrova od 80 kilometara na sat.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo