-5°C
Mostar 3°C
Tuzla -2°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 10:12 Ekonomija - Privredna komora FBiH

Poreskim olakšicama stimulirati izvoznike u drvopreradi

Poreskim olakšicama stimulirati izvoznike u drvopreradi
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Odbor Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) se zalaže za stimulaciju izvoznika s obzirom na smanjenje izvoza općenito i sve veće negativne izvozno-uvozne bilance.

Umiajuć i u vidu da je posljednjih godina smanjen izvoz proizvoda drvnog sektora, iz ove grupacije predlažu da se firme, koje su 70 posto izvozno orijentirane u proizvodnji proizvoda od drveta, dodatno stimuliraju kako bi poboljšale svoju konkurentnost na tržištu, te da se osiguraju poreske olakšice za izvoznike kao vid stimulacije i smanje troškovi nabavke poluproizvoda.

- Ova grana industrije treba pripadati grupi važnih, strateških grana privrede, međutim, njeni potencijali nisu dovoljno prepoznati i iskorišteni od države. Na tržištu EU susrećemo se sa proizvođačima iz Mađarske, Poljske, Bugarske i Rumunije koji su rasteretili privrednike i smanjili takse, te poreze i doprinose na zarade i time poboljšali svoju konkurentnost na tržistu - navode iz ove grupacije.

Sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH Šemsa Alimanović za Fenu je kazala da je nedostatak kvalifikovane radne snage također problem sa kojim se susreću drvoprerađivači. Radi povećanja produktivnosti kao i kvaliteta rada, kako je dodala, neophodno je prilagoditi obrazovni sistem potrebama drvoprerađivačke industrije i industrije nameštaja, a direktna korist bi bila smanjenje nezaposlenosti i povećanje proizvodnje.
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo