23°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 22:57 Svijet - Posjeduju dokaz

Ujguri optužuju Kinu da u tajnim logorima drži i više muslimana nego se mislilo

Ujguri optužuju Kinu da u tajnim logorima drži i više muslimana nego se mislilo
Foto: AFP / Vijesti.ba
Ujgurski aktivisti su rekli u utorak da posjeduju dokaz o postojanju gotovo 500 logora i zatvora koji su dosad uglavnom bili nepoznati i u kojima Kina drži puno veći broj pripadnika muslimanske manjine nego što ocjenjuju aktivisti za ljudska prava.

Pokret nacionalnog buđenja istočnog Turkestana, skupina koja se iz Washingtona bori za neovisnost kineske pokrajine Xinjianga s muslimanskom većinom, rekla je na tiskovnoj konferenciji da je analizirala snimke digitalnog atlasa Google Eartha.

Tvrdi da je otkrila 182 navodna "koncentracijska logora", kojih je zemljopisne koordinate navela pošto je usporedila te informacije s obavještajnim podatcima prikupljenim na terenu.

Organizacija dodaje da je usto otkrila 209 navodnih zatvora i 74 moguća radna logora.

"Velik dio tih lokacija nije dosad bio poznat, pa bi mogao postojati puno veći broj" zatvorenika, ocijenio je Kyle Olbert, čelnik pokreta. Dodao je da bi ondje moglo biti i "puno više infrastrukture nego što smo mogli vidjeti".

Sjedinjene Države i neke organizacije za ljudska prava ocjenjuju u načelu da Kina više od milijun muslimana, većinom pripadnike ujgurske etničke zajednice koji govore turski, drži u logorima za političko preodgajanje u autonomnoj pokrajini Xinjiangu, na sjeverozapadu zemlje, prenosi Hina.

Peking demantira taj broj i govori da su to "središta za stručno osposobljavanje" radi borbe s islamizmom, separatizmom i terorizmom jer je Xinjiang u prošlosti bio poprište napada koji se pripisuju Ujgurima.

U svibnju je Randall Schriver, visoki dužnosnik Pentagona zadužen za Aziju, rekao da je taj broj "najvjerojatnije blizu 3 milijuna građana", u pokrajini koja ima 10 milijuna stanovnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo