10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 16:11 BiH - "Crvena zvezda"

Službeni list vojske Rusije pisao o BiH: Snažne anti-NATO poruke

Službeni list vojske Rusije pisao o BiH: Snažne anti-NATO poruke
Foto: Vijesti.ba
Službeni list vojske Ruske Federacije "Crvena zvijezda" objavio je tekst sa snažnim anti NATO porukama.

U tekstu profesorica na Institutu za međunarodne odnose Ministarstva vanjskih poslova Rusije Elena Ponomareva tvrdi da je budućnost Balkana "izuzetno pesimistična".

Tekst prenosimo u cijelosti:

Bosna i Hercegovina neće ući u NATO ako Srbi to ne žele. Takvu izjavu 31. oktobra dao je predsjedavajući bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. „U ovoj zemlji niko nikome ništa neće nametati silom. Kad je riječ o Srbima i Republici Srpskoj, ako ne žele ući u NATO, nećemo se pridružiti NATO-u ", rekao je Izetbegović na televizijskom kanalu RTRS.

Ipak, prema njegovom mišljenju, godišnji nacionalni program za pridruživanje NATO-u treba poslati u sjedište saveza u Briselu, kao što je predviđeno ranijim odlukama.

"Prethodno usvojeni zakoni i odluke moraju se poštovati. O tome sam se dogovorio s čelnicima Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom 5. avgusta", kazao je Izetbegović.

Što se nas tiče, ovo može biti minimalan, smanjeni godišnji nacionalni program za pridruživanje NATO-u, u kojem se akcenat može staviti na civilni deo, možemo uskladiti tempo sa Srbijom i na kraju prihvatiti ono što je za Srbe izuzetno važno - a što neće ulazak u NATO bez novog konsenzusa i ugovora.

Izjava predsjedavajućeg Bošnjačke stranke demokratske akcije bit će prikladna za objašnjenje. U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini se značajno povećala socijalna napetost. Političari utemeljeni na područjima u kojima žive Hrvati i Bosanci zalažu se za članstvo u NATO-u. Snažno je protiv toga javnost u područjima u kojima dominiraju etnički Srbi. Kao rezultat toga, temelj državnosti u Bosni i Hercegovini može dati duboke pukotine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, u nedavnom senzacionalnom intervjuu za britansku publikaciju The Economist, grubo je rekao: „... Ako ste zabrinuti za region, prije svega trebate razmišljati ne o Makedoniji ili Albaniji, već o Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je vremenska bomba koja otkucava u blizini Hrvatske i suočava se s problemom povratka džihadista. "

Jedna od vodećih ruskih Balkanista, profesorica Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Elena PONOMARYOVA, nedavno je za Crvenu zvezdu govorila o trenutnoj situaciji na Balkanskom poluostrvu u celini:

- Geostrateški položaj Balkana, njegov resursni potencijal unaprijed su odredili borbu za utjecaj glavnih svjetskih igrača ovdje. Među carskim strukturama značajan trag u političkom i kulturnom prostoru Balkana ostavili su Vizantija, Osmanska Turska, Austrijsko i Austrougarsko carstvo i Rusko carstvo. Politički poredak uspostavljen carstvima bio je u direktnoj vezi s vjerskim faktorom razvoja, koji se doslovno očitovao po principu „čija je zemlja to i vjera“. Vladavina Vizantije nad južnim periferijama Europe odredila je prihvatanje hrišćanstva od strane Srba u pravoslavnoj tradiciji. Uloga i utjecaj Rima u slovenačkim i hrvatskim zemljama prirodno je doveo do prevlasti katolicizma. Stoljetna godina - od 1389. do 1878. godine, prevlast Osmanskog carstva pretvorila se u ne samo islamizaciju Srba i Albanaca, već je odredila i moderne probleme povezane sa ozbiljnim prisustvom islama u regionu i pojavom novih naroda.

Ko su jugoslovenski (bosanski) muslimani? To su Srbi koji su prešli u islam, koji su se već u socijalističkom periodu izdvojili kao zasebna nacionalnost. Jednom riječju, tri različita svijeta, tri civilizacije postoje nekoliko stoljeća i razvijaju se u bliskoj interakciji, ponekad pretvarajući se u sukobe.

Drugi razlog okrutnosti jugoslovenskog "razvoda" početkom devedesetih povezan je s osobitostima formiranja SFRJ. Model jugoslovenskog rukovodstva bio je Sovjetski Savez, čiji se federalni sistem temeljio na principu prava naroda na samoopredeljenje. U Jugoslaviji su granice najveće etničke skupine - Srbi (balkanski Rusi, kako sebe nazivaju) administrativno prekrajane. Republika Bosna i Hercegovina nastala je na geografskoj osnovi. U samoj Srbiji stvorene su dvije autonomne regije - Vojvodina sa kompaktno živom mađarskom manjinom i Kosovo i Metohija, gdje su već poslije 1945. Albanci činili većinu. Štaviše, nakon Drugog svetskog rata Srbima je bilo zabranjeno da se vrate u svoja bivša prebivališta.

Elite naroda koji su činili saveznu Jugoslaviju svađali su se, a neke su republike pojurile u NATO. U koje svrhe?

- Mislim da NATO ne postavlja „visoke“ ciljeve. Savez rješava čisto vojne zadatke. Balkanska regija važna je strateška tranzitna zona. To je most do Male Azije, a odatle na Bliski Istok. Djelovanje ovdje vojnih baza, kontrola logistike i infrastrukture nad teritorijem pružaju savezu geopolitičke prednosti. Nije slučajno što je Zbigniew Brzezinski Balkan smatrao posebnom „ćelijom“ na „velikoj šahovskoj ploči“. Mora se priznati da je, stvarnim zauzimanjem većine Balkana, Zapad nanio psihohistorijski udarac Rusiji.

Ove godine se obilležava 20. godišnjica rata protiv Jugoslavije ...

- NATO je, kako su primijetili Srbi u razgovorima, oduzeo njihovo srce - mesto istorijske državnosti. Unutar granica srpske autonomne oblasti Kosovo i Metohija pojavila se neoplazma koju kontrolišu države i EU. Agresija u prilog radikalnim islamistima stvorila je, čini mi se, pravo čudovište koje prijeti stabilnosti ne samo Balkana, već i cijele Europe. U Europi se formira centar međunarodnog terorizma, mafije i trgovine ljudima.

U izvještaju američkog State Departmenta 2017. godine, najveći postotak militanata koji se bore u redovima ISIS-a * po glavi stanovnika pada na Kosovo. Više od 400 ljudi s Kosova palo je pod zastavom radikalnih islamističkih grupa i krenulo je u Siriju i Irak. Prema nekim stručnjacima, pet baza ISIS-a opremljeno je na Kosovu na granici s Albanijom i Makedonijom (područja Đakovica, Uroševac, Dečani, Prizren i Peć). Ovo uključuje ljude koji su prošli osnovnu obradu u džamijama, privatnim školama, koje finansiraju brojne arapske fondacije. Ideološki stavovi radikalnog islama učvršćuju se u logorima, dok regruti istovremeno savladavaju vještinu upotrebe oružja i njihove upotrebe. Obavezna vojna obuka uključuje kurseve kao što su „urbana gerila“, „oružni sistem“, „eksploziv“. Albanska mafija, povezana s islamskim ekstremističkim grupama, danas se smatra jednom od najmoćnijih i naj zatvorenijih zločinačkih zajednica u Evropi. - Koje opcije za razvoj situacije na Balkanu vidite?

- Imam prilično pesimističke scenarije budućeg regiona. Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Mrežne strukture „kalifata“ mogu se oblikovati za 10-15 godina.

Naravno, većina muslimana na Balkanu do sada je odbacila ideje radikala svojom netrpeljivošću prema „nevjernicima“. Ali ekstremistički centri ne prestaju sa zapošljavanjem, što je olakšano u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i gubitku vjere mladih u budućnost. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo