12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 15:47 BiH - Okrugli stol

Zadrugarstvo urediti zakonom na federalnoj ili državnoj razini

Zadrugarstvo urediti zakonom na federalnoj ili državnoj razini
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministar za pitanja branitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Oliver Soldo najavio je da će županijske vlasti uputiti inicijativu da se oblast zadrugarstava uredi zakonom o zadrugarstvu na federalnoj ili državnoj razini.

Ministar Soldo to je kazao u izjavi za medije nakon okruglog stola "Razvoj braniteljskog zadrugarstva i drugih oblika poduzetničkog organiziranja branitelja na tržištu rada".

- Zaključak koji je proizašao iz današnjeg okruglog stola je da je potrebno srediti legislativu o braniteljskom zadrugarstvu te da je potrebno snažnije uključivanje viših razina vlasti kada su u pitanju potpore i poticaji braniteljima proizvođačima - kazao je ministar Soldo.

Podsjetio je da Vlada HNŽ-a godišnje izdvaja 250.000 maraka za razvoj braniteljskog zadrugarstva, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva te branitelje poljoprivrednike, a pored toga za tu se populaciju osigurava edukacija kako bi se izdvojena sredstava utrošila što kvalitetnije i efikasnije.

Tako se na današnjem okruglom stolu, među ostalim, razgovaralo i o lancu opskrbe, kako bi se razmotrile mogućnosti plasmana proizvoda iz braniteljskih zadruga na lokalno tržište.

Zadružni revizor Zadružnog saveza FBiH Nagib Hadžić kazao je da je u Federaciji BiH registrirano 609 zadruga te da taj sektor bilježi veliki napredak.

- Zadrugarstvo je priznato u svijetu kao najkvalitetniji organizacijski oblik za organizaciju ljudi, pogotovo u poljoprivredi. U prostoru između javnog i privatnog sektora, zadrugarstvo je u Europi priznato kao treći sektor - istaknuo je Hadžić te dodao kako taj model organizacije otvara mogućnost zapošljavanja velikog broja osoba.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo