24°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 15:16 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel očekuje da će britanski parlament odobriti sporazum o Brexitu

Merkel očekuje da će britanski parlament odobriti sporazum o Brexitu
Foto: Vijesti.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da očekuje da će britanski parlament odobriti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Velika Britanija je 2016. glasala 52 naprema 48 posto za izlazak iz EU, iako nisu odlučili o tome kako će se to učiniti. Parlament je, međutim, u velikom zastoju od izbora 2017. godine oko toga kako, kada i čak da li će izaći, podsjeća Reuters.

Johnson, koji je obećao da će isporučiti Brexit 31. oktobra bez obzira na sve, zatražio je izbore 12. decembra nakon što je parlament, u kojem on i njegova stranka nemaju većinu, sprečava njegove pokušaje da ratificira posljednji sporazum o izlasku iz EU.

- Dajem ovom sporazumu veoma velike šanse da prođe britanski parlament i to bi bilo dobro za sve nas - rekla je Merkel na poslovnom događaju u Berlinu.

Johnson je u ponedjeljak osvojio najznačajnije pojačanje u svojoj predizbornoj kampanji do sada, kada se Brexit stranka Nigela Faragea povukla iz 317 mandata konzervativaca u namjeri da spriječi protivnike Brexita da drže većinu u sljedećem sastavu parlamenta.

Ovaj potez dramatično povećava šanse da će Johnson ostati premijer, prije nego što konačno ispuni rezultat referenduma 2016. za izlazak Britanije iz Evropske unije.(Vijetsi.ba / FENA)

Izdvajamo