18°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 11:23 Regija - Predizborna istraživanja

Grabar-Kitarović i Milanović idu u drugi krug

Grabar-Kitarović i Milanović idu u drugi krug

Redovno mjesečno istraživanje koje agencija CRO Demoskop radi za RTL uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pokazalo je da je drugi krug neizbježan, jer nijedan kandidat neće dobiti natpolovičnu podršku birača u prvom krugu.

Službena predizborna kampanja će početi uskoro. Akutelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u ponedjeljak predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima podrška pada. Osim jednom koji je ujedno i najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.

Aktualna predsjednica i dalje vodi

Da su se Predsjednički izbori održali početkom novembra drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u odnosu na oktobar, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Podrška joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u oktobru). Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u oktobru). Gotovo dva i po postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u oktobru).

Bivši sudija, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio podršku! Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto podrške, a sada čak 14 posto (6,4 posto u oktobru). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je podrška šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Ostali bez šansi

Svi ostali nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podržava HSLS, je na 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je podrška narasla (2,5 posto). Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto).

Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, tačnije 6,1 posto.

Drugi krug: Grabar Kitarović i Milanović

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktuelna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo - u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktuelnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u oktobru), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u oktobru).

Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u oktobru.

Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktuelnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.

Drugi krug: Grabar Kitarović i Škoro

Sraz aktuelne predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović je rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktuelna predsjednica. Bira ju 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u oktobru), a Škoru 45,6 posto (42,3 posto).

Neodlučnih je 5,1 posto tako da, samo teoretski, Škoro ima šansu za pobjedu. Ovdje je znakovito da se broj neodlučnih gotovo prepolovio, pa je podrška kandidatima narasla, ali predsjednici za manje od jednog postotnog boda, a Škori više od tri. I birači SDP-a i birači Zorana Milanovića češće biraju Škoru baš kao i Kolakušićevi birači.

Drugi krug: Škoro i Milanović

Ako bi se u drugom krugu našli Miroslav Škoro i Zoran Milanović i ta bi borba bila tijesna, ali Škoro bolje stoji. Miroslava Škoru bira 49,6 posto ispitanika (49,8 posto u oktobru), Zorana Milanovića 46,3 posto (45,8 posto).

Neodlučnih je 4,1 posto tako da Milanović ima teoretske šanse, ali samo kada bi svi neodlučni glasali za njega. U odnosu na oktobar, u ovom je srazu Milanoviću potpora nešto narasla, a Škori pala.

Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru.

Pad podrške aktuelnom trojcu

Kako će se prvi krug izbora najvjerovatnije održati 22. decembra, istraživanje u mjesecu uoči Predsjedničkih izbora, donosi znakovite trendove. Trojac na vrhu koji se baš u proteklih mjesec dana dodatno aktivirao, pa i u međusobnim podbadanjima, bilježi pad podrške. Problem im je, očito, ne samo pridobiti nego i zadržati birače.

Pojavljivanje u javnosti kroz intervjue i konvencionalne medije, a ne samo putem društvenih mreža, Kolakušiću je drastično podignulo podršku, pa prema rezultatima puše za vratom Miroslavu Škori. Upitno je može li rasti, kao i hoće li padati ili je dosegnuo maksimum. Također je pitanje i kako će to utjecati na ostale protukandidate, posebno kada krene službena kampanja.(Vijesti.ba)

Izdvajamo