18°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

10.11.2019 / 20:00 Politika - Šta nakon Ohrida

"Mini šengen" naišao na velike i stare probleme

"Mini šengen" naišao na velike i stare probleme
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Lideri Sjeverne Makedonije, Srbije, BiH, Crne Gore i Albanije sastali su se danas u Ohridu gdje su razgovarali o unapređenju regionalne saradnje i inicijativi za ukidanje prepreka za slobodni protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Osim domaćina, makedonskog premijera Zorana Zaeva, sastanku su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i premijer Albanije Edi Rama.

Ovom susretu prethodio je samit na kojem su Zaev, Vučić i Rama postigli dogovor o zajedničkim radnim dozvolama i prelasku granica bez pasoša.

I Bosna i Hercegovina danas je u Ohridu imala priliku detaljnije se upoznati s inicijativom trojice lidera o boljoj povezanosti regiona.

Zvizdić: Nemoguće brisati granice koje nismo potpisali

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom sastanka potvrdio je nedvosmislenu opredijeljenost svoje zemlje članstvu u EU, kao i nastavku procesa NATO integracija. Istakao je značaj tih procesa za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i regije, te dodao da BiH nije spremna učestvovati u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu koji bi mogao imati negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU.

Zvizdić je poručio da BiH podržava regionalne inicijative koje doprinose miru, stabilnosti, unapređenju političkog dijaloga i jačanju regionalne saradnje, te ekonomskom prosperitetu regije.

Naveo je kako očekuje da će se nastaviti pozitivni primjeri rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, te da će uslijediti konkretni koraci ka zaključivanju ugovora o granici između BiH i preostalih dviju susjednih zemalja.

- Ako je jedan dio ovakve inicijative "mini Šengen" ili brisanje granica, onda je s aspekta BiH nelogično ili nemoguće brisati granice koje prethodno nismo međusobno potpisali. U ovom slučaju govorim o granicama između BiH i Hrvatske, i BiH i Srbije - pojasnio je Zvizdić.

Dodaje da će rješavanje pitanja granice BiH sa susjednim zemljama kreirati potrebne osnove i za unapređenja svih oblika prekogranične saradnje, te unaprijediti zajedničke napore koji se nameću u kontekstu današnjih izazova s kojima se susrećemo.

Ocijenivši da je "mini Šengen" preambiciozni naziv za ovakvu inicijativu, kazao je i da će BiH učestvovati u procesima regionalne saradnje isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve, uz očuvanje procesa integracije u EU, kao primarnog cilja s kojim svaka regionalna inicijativa mora biti kompatibilna.

Zaev: Inicijativom mijenjamo region

Domaćin sastanka Zoran Zaev ističe da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na zapadnom Balkanu.

- Srbija, Albanija i multietnička Sjeverna Makedonija pokrenule su inicijativu kojom mijenjamo region i pozivamo druge partnere na zapadnom Balkanu da nam se pridruže, da bi postao bolje mjesto za život i bio bitniji faktor na cijelom evropskom kontinentu - rekao je Zaev.

Inicijativa o jedinstvenom ekonomskom prostoru između Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, nastavlja makedonski premijer, je mogućnost da se iskoriste i unaprijede svi potencijali za bolji život njenih građana, ali i prilika da se pošalje poruka zemljama EU.

- Šaljemo poruku zemljama EU da posvete dostojnu pažnju našem regionu. Sve ovo radimo u cilju građana regiona, zemalja regiona, ali i u cilju EU - poručio je Zaev.

Također je naveo kako su visoki zvaničnici EU prije dva dana u Ženevi na skupu posvećenom zapadnom Balkanu potvrdili da Francuska nije protiv integracija ovog regiona u EU i da Pariz ne nudi druge opcije za zemlje regiona.

Na pitanje novinara da li bi poslije francuskog veta za početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prihvatili alternative evropskim integracijama, rekao je da je inicijativa o kreiranju jedinstvenog ekonomskog prostora za protok ljudi, usluga, robe i kapitala pokrenuta kako bi se unaprijedili potencijali, ali u cilju punopravne evropske integracije.

- Sjeverna Makedonija nema drugu opciju, a mislim da i cijeli region nema drugu opciju osim evropskih integracija - konstatovao je Zaev.

Vučić: I drugi su dobrodošli

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ističe da je za Srbiju ovo važna inicijativa, te da je za kratko vrijeme postignut dogovor o važnim stvarima za građane te zemlje.

Ilustrovao je to na primjeru samo jedne od dogovorenih mjera - kada budu uvedene fitosanitarne i veterinarske inspekcije na prijelazima i kada se omogući brže kretanje kamiona, ušteda će, ističe, prema podacima Svjetske banke, biti 120 miliona eura.

- Kada Sjeverna Makedonija i Srbija imaju iste investitore, onda je lakša razmjena inženjera, radnika i drastično se uvećava privlačnost sve tri zemlje za strane direktne investicije - pojašnjava Vučić.

Radit će se i na zajediničkim turističkim ponudama, dodaje, prije kraja nove godine bit će moguće putovanje bez pasoša iz Srbije u Albaniju.

- Ovo su ogromne promjene koje nisu naročito popularne u mojoj zemlji ali ja se ne sekiram. Razlika u rukovodstvima je u njihovim rezultatima - napominje Vučić.

Ukazao je na problem da iz svih zemalja regiona bježe ljudi, ne što nemaju hljeba da jedu, već zbog drugačije atmosfere, što gledaju kako jedni druge ogovaraju iza zatvorenih vrata, a onda se govori o regionalnoj saradnji, a i dalje se na granici čeka 96 sati.

- Zavitlavamo naše građane, jer se plašimo napada. Neka kaže ko šta god hoće. Ja sam zahvalan Zoranu Zaevu i Ediju Rami. Oni vole da pravdaju našu poziciju, ja neću da se pravdam za nešto što je najčistije, za ono što pravimo za naše građane - rekao je Vučić.

I drugi iz regiona su, dodaje, dobrodošli.

Najavio je da će sutra vidjeti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, te da će se s njim sastati u utorak, kada će ga, uz dozvolu Rame i Zaeva, zamoliti za podršku na evropskom putu. Od Macrona Vučić bi želio čuti šta stvarno očekuju od nas i šta misle, ali i zatražiti podršku i za ovaj projekat.

Vučić je ocijenio važnim da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

- Nema tu nikakvih Jugoslavija, već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive, i da imamo ambijent normalnosti, a ne sukoba i mržnje - kazao je Vučić.

Rama: Srbija treba da prizna Kosovo

Albanski premijer Edi Rama mišljenja je da u inicijativi poznatoj kao "Mali Šengen" nema ničeg novog osim omogućavanja slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala na čitavom zapadnom Balkanu i da ona treba da obuhvati sve zemlje regiona.

Na narednom sastanku, koji će biti održan u Draču, Rama želi da vidi i predstavnike Kosova.

- Danas smo imali sastanak usklađivanja uoči novog susreta, 21. decembra u Draču, gdje će biti i budući šef evropske diplomatije Žozep Borel. Želim da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će zatražiti da uđu u cijeli ovaj proces. Na sastanak u Draču bit će pozvani svi, jer smatram da je neophodno i prisustvo Kosova za istim stolom - ocjenjuje Rama.

Navodi kako je Kosovo prethodnih godina učestvovalo u saradnji zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, iako ga Srbija i BiH nisu priznale, te ocjenjuje da Priština griješi što odbija da bude dio inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije na uspostavljanju "malog Šengena".

Učešće Albanije u inicijativi sa Srbijom i Sjevernom Makedonijom, potcrtava Rama, ne znači da je Tirana promijenila stav prema Srbiji u vezi s priznavanjem Kosova.

- Srbija treba da prizna Kosovo, ali neriješenost tog pitanja nije opravdanje da Kosovo ne učestvuje - poručio je Rama.

Mišljenja je da otvaranje granica među zemljama zapadnog Balkana nije "mali Šengen", te naveo da mu ne odgovara takva definicija, ali upozorava da zbog barijera koje sprječavaju slobodno kretanje region gubi milijarde eura.

- Region gubi taj novac zbog barikada za koje mislim da konačno treba da se odstrane. Zašto bi se poljoprivredni proizvodi kvarili na našoj granici sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom, BiH, a nažalost kvare se i na granici sa Kosovom - konstatovao je Rama.

Sekulić: Crna Gora će razmotriti benefite

Crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić kaže da će njena zemlja razmotriti inicijativu o takozvanom "malom Šengenu", preciznije - koliko takav potez može da donese dobra toj državi.

Na konferenciji za novinare Sekulić je pojasnila da je svaka inicijativa koja se ticala ekonomske povezanosti regiona u Crnoj Gori prolazila kroz analizu - da li ubrzava evropske integracije zemlje i koji benefit donosi građanima i privredi.

- Tako će i ova inicijativa biti analizirana na nivou institucija i ekperata, pa ako se dokaže da ispunjava oba uslova, razgovarat ćemo - navela je Sekulić, preciziravši da će za to biti prilike već u decembru u Draču.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo