17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

09.11.2019 / 08:56 Svijet - Predsjednik SAD

Trump najavljuje žalbu Vrhovnom sudu na presudu o objavi poreznih prijava

Trump najavljuje žalbu Vrhovnom sudu na presudu o objavi poreznih prijava
Donald Trump / Vijesti.ba
Predsjednik SAD Donald Trump zatražit će od američkog Vrhovnog suda da preinači sudsku odluku prema kojoj njegova računovodstvena kompanija "Marazr LLP" mora njujorškim tužiocima predati njegove porezne prijave za posljednjih osam godina, prenose agencije.

Trumpovi advokati i okružni državni tužilac Cyrus Vance objavili su kako Trump namjerava do 14. decembra zatražiti od Vrhovnog suda da razmotri presudu koju je u ponedjeljak donio savezni žalbeni sud na Menhetnu, prema kojem je kompanija "Marazr" dužna objaviti Trumpove porezne prijave.

Vans će se suprotstaviti tom zahtjevu, a obje strane namjeravaju iznijeti svoje pozicije do 25. decembra.

Inače, Vance, demokrat, tražio je objavu poreznih prijava kao dio kriminalističke istrage Trumpa i njegovog porodičnog nekretninskog poslovanja. Trump se protivi tome pozivajući se na imunitet u vezi kriminalističkih istraga dok je na dužnosti u Bijeloj kući.

Vrhovni sud nije dužan saslušati Trumpovu žalbu. Ako to odluči učiniti, mogao bi donijeti odluku u svom aktuelnom sastavu.

Pet od ukupno 9 vrhovnih sudaca su konzervativci, koje su postavili republikanski predsjednici, uključujući i dva koja je postavio Trump, prenosi Avaz.

Trump, koji je preko svoje njujorške kompanije izgradio nekretninsko carstvo prije ulaska u Bijelu kuću, suočen je i s istragom o mogućem opozivu u Zastupničkom domu Kongresa koji kontroliraju demokrati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo