35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 20:41 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel obećala njemačku podršku SAD-u u rješenju međunarodnih kriza

Merkel obećala njemačku podršku SAD-u u rješenju međunarodnih kriza
Foto: Xinhua / Vijesti.ba
Kancelarka Angela Merkel obećala je SAD-u da će Njemačka pružiti dodatnu podršku u bavljenju međunarodnim krizama tokom posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Berlinu.

Merkel je navela Afganistan, Siriju, Libiju i Ukrajinu kao primjere sukoba u čijem rješavanju Njemačka igra aktivnu ulogu.

Pompeo je pohvalio američku saradnju s Njemačkom i nazvao je Merkel velikom prijateljicom Sjedinjenih Država, rekavši da Njemačka ostaje bitan partner za SAD.

Šef američke diplomatije također je pohvalio snažan i sve veći doprinos Berlina NATO-u.

Pompeo je ranije tokom dana kritikovao Rusiju i Kinu za autoritarnost dok se sastao s njemačkim čelnicima u posjeti koja se podudara s 30. godišnjicom pada Berlinskog zida.

Pompeo je također upozorio Berlin protiv uključenja kineskog tehnološkog diva Huawei u njemačku 5G mrežu.

Uprkos upozorenju, Merkel je izjavila da Njemačka neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže nakon sastanka s Ursulom von der Leyen, budućom predsjednicom Evropske komisije.

Merkel je izjavila da je bitno za Berlin da bude u stanju da ocjenjuje razne kompanije, ali "mi nećemo postavljati posebne uslove za pojedine providere".

Pompeo se također sastao s ministrom finansija Olafom Scholzom i otkrio je kip u američkoj ambasadi.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li je NATO "klinički mrtav" kako je sugerirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Jednostavno je izjavio da ta vojna alijansa mora da se razvija kako bi odgovorila na današnje izazove.

Diplomatski odnosi između SAD i Njemačke prolaze kroz krizni period tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji često kritikuje Berlin zbog malih ulaganja u vojsku i zbog plinovoda Sjeverni tok 2 koji dovodi gas iz Rusije, kao i zbog njegovih prijetnji EU kaznenim tarifama.

Pompeo planira napustiti Njemačku neposredno uoči zvanične proslave godišnjice pada Berlinskog zida, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo