35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 20:00 BiH - Rasim Ibrahimagić za Vijesti.ba

Nakon poruke Macrona: Ima li svrhe nastaviti podržavati EU integracije

Nakon poruke Macrona: Ima li svrhe nastaviti podržavati EU integracije
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron svojom izjavom da je BiH tempirana bomba izazvao je žestoke reakcije domaće i međunarodne javnosti.

Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija kaže za Vijesti.ba kako je predsjednik Macron svojom izjavom prvenstveno poslao poruku drugim članicama Evropske unije, više nego samoj Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, svojom izjavom je pokazao izrazit nivo neinformiranosti o čemu se u međuvremenu već izvijestilo, a o njegovim namjerama trenutno možemo samo nagađati. Ipak, poruka da postoji tempirana bomba može značiti ili da takvu bombu treba izolovati kako ne bi štetno djelovala po okolinu ili da njeno djelovanje treba neutralizovati", kaže Ibrahimagić.

On smatra da, s obzirom na negativan stav Francuske spram nastavka procesa proširenja EU, izgledno predsjednik Macron u ovom trenutku razmišlja o rješenju u vidu izolacije.

Kada je u pitanju njegovo pogodovanje jačanju desnice u regionu i Evropi, Ibrahimagić smatra da je upitno da li djelovanje Macrona može pogodovati jačanju desnice, jer se desnica na Zapadnom Balkanu prvenstveno poistovjećuje sa Macronovim protivnicima u Francuskoj, ali i u evropskoj politici.

"Tu prvenstveno mislimo na Nacionalni savez u Francuskoj, potom Sjevernu Ligu u Italiji, Slobodarsku partiju u Austriji, Alternativu za Njemačku i dr. Međutim, ovakvo djelovanje može uticati na jačanje evroskepticizma u regiji. Nekome može djelovati opravdano da se nakon ovakvih poteza i izjava pita da li ima svrhe nastaviti podržavati evropske integracije", smatra naš sagovornik.

Ibrahimagić dodaje da možda i možemo diskutovati o tome da li je BiH tempirana bomba ili nije, ali čak i da pretpostavimo da jeste, ona sasvim sigurno nije tempirana zbog terorističkih aktivnosti, već možda jedino zbog nefunkcionalnog sistema.

"Prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije su vrlo dobro skenirali probleme u funkcionisanju tog sistema i usmjerili našu državu ka rješenjima. Ako tzv. bomba i postoji, neutralizovat ćemo je ispunjenjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sama Evropska unija u tome bi trebala biti prirodni saveznik, a nikako protivnik", mišljenja je Ibrahimagić.

Koliko će EU biti toga svjesna u budućnosti znat ćemo kada sa radom počne nova Evropska komisija, ali i kada Evropsko vijeće bude opet na dnevnom redu imalo pitanja iz oblasti proširenja, zaključio je Rasim Ibrahimagić.

H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo