25°C
Mostar 24°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 18:48 BiH - Potpisan sporazum

Kreće realizacija projekta tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Kreće realizacija projekta tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.

 - Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije  gradnje ove pruge. Ovo je  projekt  od visokog interesa  za sve građane Kantona.  Radi se o skoro 13 kilometara najmodernije niskopodne pruge u oba smjera, sa osam stajališta pod videonadzorom, dvije okretnice, modernim elektronskim sistemom naplate i vozilima sa videonadzorom - rekao je ministar Šteta te naglasio  da Vladi KS ima  cilj da u narednim godinama što je moguće više poveže sve općine ekološkim javnim prijevozom.

Poručio je  je da se na ovom neće  stati. Vlada KS ide i u rekonstrukciju 26 kilometara pruge od Ilidže do Marijin Dvora, što znači da će se iduće godine krenuti u rekonstukciju 40 kilometara tramvajske pruge što će  u potpunosti  promijeniti saobraćajnu infrastrukturu u Kantonu.

Prema najavama ministra Štete, gradnja pruge počinje naredne godine.  Odmah  će se formirat i zajednički tim Ministarstva, općine i Gras-a koji će raditi na projektnim zadacima izgradnje pruga kako bi se mogao raspisati javni poziv za izgradnju.

 - Radi se o trasi koja nije komplikovana jer njena gradnja neće zaustaviti saobraćaj s obzirom da će se graditi između dvije saobraćajnice - istakao je Šteta.

Sredstva za izgradnju će biti osigurana iz vanjskog zaduženja - kredita Evropske investicijske banke - EIB ili po potrebi iz dugih izvora finansiranja.

Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica usklađen je sa Strategijom razvoja KS do 2020. i uvršten je u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022. godine, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo