18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 13:31 Politika - Odstupanje od stavova

Dodik prijeti SDS-u i PDP-u krivičnom odgovornosti

Dodik prijeti SDS-u i PDP-u krivičnom odgovornosti
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da nije prihvatljivo da se zastava BiH nameće kao zajednički simbol u BiH.

On je jučer Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, jer, kako kaže, nije u skladu sa Ustava BiH u kojem se kaže da “o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo”.

- Predsjedništvo BiH nikada nije potvrdio izmjene i dopune tog zakona i u tom pogledu on ne važi – ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naveo da očekuje potvrdu i suda te da zastava treba da bude „sklonjena“.

U povodu inicijative za izmjene Poslovnika o radu Parlamenta BiH, optužio je poslanike SDS-a i PDP da usložnjavaju situaciju i da institucije BiH pokušavaju da nametnu drugim nivoma vlasti.

- Na sjednici Narodne skupštine RS u ponedjeljak, kao jedna od stvari na kojoj će se snažno potencirati su i izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS, u kojem će se kao krivično djelo tretirati svako odstupanje od zvanično utvrđenih stavova RS (predsjednika, Parlamenta i Vlade) i bit će zaprećena kazna – najavio je on.

Kaže da se slaže s izjavom francuskog predsjednika Emanuela Makron o BiH, kao "tempiranoj bombi" u smislu mogućih eventualih terorostičkih akata, navodeći da „niko ozbiljan i ne misli drugačije“.

- Za razliku od mnogih koji bi, možda likovali da je eto i Makron potvrdio neke stavove koje mi govorimo, mogu samo da izrazim dodatnu zabrinost, jer jedan ozbiljan predsjednik kakav je Makron sigurno ne daje olako takve stavove. Ne bi trebalo da ignorišemo te stavove, već da pokušamo da angažujemo institucije i u RS i BiH da se smisleno bore protiv toga – ustvrdio je.

Kazao je da ga niko iz „Pravde za Davida“ nije pozvao u ponedjeljak ispred tužilaštva u Banjoj Luci, gdje će se okupiti na 600. dan okupljanja, kojima traže istinu od smrti Davida Dragičevića.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo