17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 11:32 Svijet - Anketa Ipsosa

Ujedinjeno Kraljevstvo možda neće postojati za deset godina

Ujedinjeno Kraljevstvo možda neće postojati za deset godina

Velika Britanija možda neće postojati u svom sadašnjem obliku za deset godina, vjeruje polovina ispitanika ankete koju je provela kompanija Ipsos MORI.

Referendum iz 2016. za izlazak iz Evropske unije zategnuo je odnose koji vezuju Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku u Ujedinjeno Kraljevstvo. Škotska i Sjeverna Irska glasale su za ostanak, dok su Engleska i Vels glasali za odlazak.

Kako se Ujedinjeno Kraljevstvo kreće prema krajnjem roku za Brexit, 31. januara, rastu zahtjevi za referendum o nezavisnosti u Škotskoj i za glasanje o ujedinjenju Sjeverne Irske s Republikom Irskom.

Škoti su glasali o refrendumu i odbili nezavisnost sa 55 posto naprema 45 posto u 2014. godini, prenosi Reuters.

Anketa Ipsos MORI pokazala je da je 50 posto ispitanika smatralo da Ujedinjeno Kraljevstvo neće postojati za 10 godina, što je porast od 43 posto u odnosu na 2014. godinu. Samo 29 posto je reklo da će postojati u svom sadašnjem obliku za deset godina, što je pad od 45 posto u 2014. godini.

U kraćem roku, nejasna je bila i sudbina unije, koja prati njenu prošlost do Sporazuma iz 1707. godine, a 42 posto se izjasnilo da će Ujedinjeno Kraljevstvo postojati za pet godina, a 44 posto je izjavilo da neće.

- Britanska javnost sada je mnogo podjeljenija u svojim očekivanjima o budućnosti Unije nego što je bila 2014. godine, kada je budućnost Unije bila pod intenzivnom raspravom sa Škotskom samo tri mjeseca od referenduma o nezavisnosti - izjavila je Emily Gray, generalni direktor Ipsosa MORI Škotska.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo