19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 11:29 Politika - Staša Košarac

SDS i PDP ugrožavaju ustavnu poziciju RS

SDS i PDP ugrožavaju ustavnu poziciju RS
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH BiH Staša Košarac oštro je osudio prijedlog Kluba poslanika SDS-a i PDP-a da Predstavniči dom odlučuje o članstvu u komisijama, upozorivši da bi na taj način bila oslabljena ustavna pozicija RS.

- Iz dana u dan sve je jasnije da SDS i PDP na čelu sa Mirkom Šarovićem samo smišljaju načine kako da ostanu u svojim foteljama, ne mareći za poziciju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH - istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je upozorio da bi realizacijom ovog "'prljavog i licemjernog plana izbornih gubitnika iz RS u značajnoj mjeri bila oslabljena pozicija RS i njenih predstavnika na nivou BiH, a sve zarad njihovih fotelja".

- Ako bi se na ovaj način, bez Kluba poslanika SNSD i Srpskog kluba, formirale komisije to bi dovelo do ekstremnog slabljenja i derogiranja ustavne pozicije Republike Srpske. Ali, to, očigledno, Mirka Šarovića nije briga, jer njega nikada nije ni interesovala pozicija i snaga Republike Srpske, već njegova pozicija, lični interes i fotelja za koju se drži svim silama - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, jedna trećina poslanika iz Republike Srpske izabrana na neposrednim izborima mora biti na isti način predstavljena u komisijama, a ovaj plan SDS-a i PDP-a je rušenje Ustavom zagarantovanih prava Srba i predstavnika Republike Srpske da budu ravnopravno i ustavno zastupljeni u komisijama i da na taj način donose odluke.

- Јavnost mora da zna da su o ovoj ideji govorili predstavnici SDA na sjednici proširenog Kolegijuma, a da sada te njihove ideje pokušavaju da realizuju SDS i PDP kao njihovi izvođači radova uz pomoć pojedinih stranaka iz Federacije BiH - rekao je Košarac.

On je konstatovao da Mirko Šarović ne brine o građanima Republike Srpske, čiju izbornu volju ne poštuje, već o sopstvenim interesima, a ustavna pozicija Republike Srpske trebalo bi da bude "žrtva njegove sada već bolesne želje za opstankom u fotelji i u vlasti".

- Sa ovakvim Šarovićevim planovima možemo samo da očekujemo ozbiljnu štetu po Republiku Srpsku. SNSD neće dozvoliti izigravanje Ustava, zakona i izborne volje građana Republike Srpske i koliko god se Mirko Šarović upinjao da je uruši, mi ćemo još više da je štitimo - poručio je Košarac.(Vijesti.ba)

Izdvajamo