14°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 11:19 Politika - Govor na Yaleu

Inzko: Razočaran sam činjenicom da se genocid u Srebrenici i dalje negira

Inzko: Razočaran sam činjenicom da se genocid u Srebrenici i dalje negira
Foto: Vijesti.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je Univerzitet Yale, gdje je održao govor na seminaru "Genocid i istorija".

 Visoki predstavnik je u svom govoru izrazio razočaranje činjenicom da se genocid u Srebrenici još uvijek negira, uprkos presudama kojima su međunarodni i domaći sudovi zaključili da se događaji iz jula 1995. u Srebrenici kvalificiraju kao genocid.

Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika u BiH, Inzko je također naglasio da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje političari i javne ličnosti koji tvrde da podržavaju evropske vrijednosti, dok istovremeno otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid je općepoznata i ta se činjenica ne može i neće promijeniti, rekao je Inzko, zahvalivši svima koji su uložili energiju u širenje istine o genocidu u Srebrenici i koji rade na tome da pravda bude zadovoljena, a posebno neumornim majkama Srebrenice koje su patnju pretvorile u neprocjenjivu bitku za istinu i pravdu u BiH.

Visoki predstavnik je svoj govor zaključio rekavši da je naša ljudska obaveza nastaviti širiti istinu o genocidu u Srebrenici kako se slična tragedija nikada više ne bi ponovila.

"Iako se sjećamo prošlosti izborimo za istinu, mora doći vrijeme da se okrenemo budućnosti. Napokon je došao trenutak da se okrene nova stranica i fokusira na pomirenje. Bosni i Hercegovini su očajnički potrebni političkih lideri koji su spremni da jedni drugima pruže ruku i da od svog naroda zatraže da učini isto kako bi mogli zajednički krenuti dalje", poručio je Inzko.(Vijesti.ba )

Izdvajamo