14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 10:51 Svijet - Ispred Demokratske stranke

Michael Bloomberg želi se kandidovati na predsjedničkim izborima u SAD

Michael Bloomberg želi se kandidovati na predsjedničkim izborima u SAD
Foto: Agencije - Vijesti.ba

 Milijarder Michael Bloomberg ozbiljno razmatra ulazak u utrku za predsjedničku nominaciju ispred američke Demokratske stranke.

- Bivši gradonačelnik New Yorka zabrinut je što trenutni kandidati nisu dovoljno dobri da bi na izborima 2020. pobijedili Donalda Trumpa - kaže njegov savjetnik.

Očekuje se da će 77-godišnjak ove sedmice predati papire za preliminarne izbore u Alabami. Ukupno 17 demokratskih kandidata borit će se da budu glavni protivnik Trumpu.

Bivši potpredsjednik Joe Biden, senatorica Massachusettsa Elizabeth Warren i senator iz Vermonta Bernie Sanders vodeći su predsjednički kandidati.

Neke nedavne ankete javnog mnijenja sugerišu da bi Warren i Sanders - za koje se smatra da su više lijevo orijentisani od Bidena - mogli izgubiti od republikanskog kandidata Trumpa ako bilo koja stranka osvoji nominaciju.

Do sada su tri republikanca rekli da će izazvati Trumpa na preliminarnim izborima. Ali, smatra se gotovo nemogućim da bilo ko bude kandidat Republikanske stranke.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo