21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

07.11.2019 / 15:27 BiH - EU integracije

Dilberović: Nova priča, u odnosu na region, moguća na proljeće

Dilberović: Nova priča, u odnosu na region, moguća na proljeće
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović, na pitanje novinara kad bi se moglo ponovno odlučivati o zahtjevu Bosne i Hercegovine za kandidatski status, odgovorio je da bi „nova priča, u odnosu na region“, mogla uslijediti na proljeće.

Upitan da li je za takvo što potrebno ispuniti svih 14 ključnih kriterija Evropske unije (EU) ili je dovoljno samo formirati novu vlast u BiH, Dilberović odgovara da je za ispunjavanje 14 prioriteta potreban duži rok jer njihovo ispunjavanje znači i završni ulazak u Evropsku uniju. 

- Mi sad govorimo samo o 115 mjera u okviru Akcionog plana za BiH, koje se moraju završiti u roku od sljedećih godinu dana. Što se tiče očekivanja o odlučivanju vezanom za kandidatski status, vidite da je u slučaju Sjeverne Makedonije i Albanije odlučeno tako kako je odlučeno; nova priča, u odnosu na region, vrlo je moguća na proljeće. Pretpostavljamo da bismo i mi mogli biti jedna od tema jer, ako ništa, barem ćemo do tada imati neke rezultate koji se mogu ogledati u Akcionom planu i onome što Bosna i Hercegovina treba da ispuni iz analitičkog izvještaja, a nadamo se da ćemo još uspjeti dati određene pozitivne segmente u kontekstu 14 ključnih evropskih prioriteta - rekao je Dilberović.

On je to izjavio novinarima u Sarajevu nakon današnjeg četvrtog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, na kojem je razgovarano o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblastima pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, carina i oporezivanja, poljoprivrede i ribarstva, unutrašnjeg tržišta i konkurencije, transporta, energije, okoliša, inovacija i socijalne politike.

Dilberović, koji je kopredsjedavao, rekao je da ovim sastankom počinje takozvani četvrti ciklus sastanaka.

Kazao je i da nakon mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu, Bosna i Hercegovina ima pripremljen akcioni plan djelovanja kao produkt 115 mjera datih u analitičkom izvještaju i određeni osvrt na 14 ključnih prioriteta, primjerice, što je pokrenut postupak u okviru Mehanizma koordinacije za izradu plana integrisanja.

Dilberović kaže također da u Akcionom planu za BiH, koji je na snazi, ima 691 mjera i da za 38 ne postoji usaglašenost u kontekstu nadležnih institucija. Tu nije sporna potreba izvršenja mjera, već se u okviru Mehanizma koordinacije raspravlja u kontekstu nadležnosti, ne i o samom sadržaju, kazao je.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo