10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

07.11.2019 / 15:15 Politika - Lider SDA

Izetbegović pojasnio šta je kompromis o ANP-u

Izetbegović pojasnio šta je kompromis o ANP-u
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kompromis o ANP-u podrazumijevao bi da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora u BiH, ali da valja krenuti naprijed u odnosu na relevantne zakone i strategije, onako kako je to definisano sporazumom SDA-HDZ-SNSD od 5. avgusta.

Rekao je ovo lider SDA Bakir Izetbegović na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Na pitanje novinara da pojasni u kojem smislu je spremen na kompromis kada je u pitanju ANP, Izetbegović je rekao da je to definisano sporazumom SDA-HDZ-SNSD od 5. avgusta.

"Valja poštovati sve zakone i strategije koji su usvojeni. Član tri tog sporazuma govori o unapređenju odnosa sa NATO-om, a ne unazaditi ih u neku fazu IPAP-a, koju smo prošli", konstatovao je Izetbegović.

Kako je rekao, niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće, prenose Vijesti.ba.

"Treba doći do sazrijevanja stava o NATO-u. Mislim da će se u tom smjeru stvari kretati. Makedonija i Crna Gora će biti u NATO-u i vidjećete kako im buja ekonomija, kako će da rješavaju važnija pitanja od nekih ratova, bombardovanja prije 20,30 godina... Zemlje koje uću u NATO jako brzo popravljaju životni standard. Mislim da je to ljudima u BiH i u RS puno važnije od nekih priča o bombardovanju od prije 20 ili 30 godina", naveo je predsjednik SDA.

Stoga se, kako je naveo, nada da će doći do sazrijevanja stava o NATO-u.

"Odnosno da ćemo zajednički biti spremni donijeti nanovo neke odluke, onako kako smo bili spremni prije deset godina, pa su se stavovi izmijenili", kazao je Izetbegović.

U ovom trenutku, dodao je, kompromis bi bio da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora u BiH, ali da valja krenuti naprijed u odnosu na relevantne zakone i strategije, onako kako je to definisano sporazumom SDA-HDZ-SNSD od 5. avgusta.

Na pitanje šta očekuje od predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH na čijem dnevnom redu je upravo Nacrt ANP-a, prvi čovjek SDA odgovara da se nada da može doći do rješenja.

"Vidjećemo... Ne bih htio biti pesimista", naveo je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo