9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 20:00 Regija - Zbog saradnje s Rusijom

Srbija u strahu: Stiže im Amerikanac zadužen za uvođenje sankcija

Srbija u strahu: Stiže im Amerikanac zadužen za uvođenje sankcija
Foto: Vijesti.ba
U Beograd u petak dolazi Thomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog State departmenta, koja je zadužena za primjenu sankcija prema ruskom sigurnosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju, pišu beogradske Večernje novosti.

Novosti pišu kako će tema njegovih sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima vjerovatno biti prijetnja da bi Srbiji mogle da budu uvedene sankcije zbog vojne saradnje sa Moskvom.

To je već ranije pominjao i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

Interesantno je da je posjeta Thomas Zarzeckog zakazana odmah nakon što je u Srbiji objavljena kupovina ruskog PVO sistema "Pancir".

Propis za čije sprovođenje je on zadužen, a koji se zvanično zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, predviđa mogućnost kažnjavanja bilo kog pojedinca, firme ili države za koje se utvrdi da su se svjesno upustili u "značajnu razmjenu" sa vojnim i obavještajnim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namjenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Ova lista mogla bi poslužiti kao osnova da Amerika, ako procijeni da je razmjena Srbije sa Rusijom u odbrambenoj industriji "značajna", i Srbiji uvede sankcije.

Naime, među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu. Tu je, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao "Pancir", ali i proizvođač aviona "MiG" koje je Srbija također kupila, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavlja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopteri" koja integrira razvoj i proizvodnju većine tipova ovih letjelica, a pod tom firmom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje je Srbija kupili od Rusije, ali i Mi-35 ("ubice tenkova"), koje je Srbija naručila i čija se isporuka očekuje u sljedeće dvije godine.
 
Zvaničnik State Departmenta Matthew Palmer, koji je prethodnih dana bio na balkanskoj turneji, u Skoplju je rekao da bi "mogućnost da Srbija traži specifične ruske sisteme vodila riziku da joj se uvedu sankcije".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo