25°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 17:37 Politika - Izlaganje u UN-u

A šta je dokaz da će nas primiti: EU hoće opipljiv dokaz da BiH želi postati članica

A šta je dokaz da će nas primiti: EU hoće opipljiv dokaz da BiH želi postati članica
Silvio Gonzato / Vijesti.ba
Silvio Gonzato, zamjenik šefa Delegacije EU pri UN, obratio se, u ime EU i njenih država članica, na debati Vijeća sigurnosti o situaciji u BiH.

Govor prenosimo u cjelosti:

G. predsjedniče,


Imam čast da govorim u ime Evropske unije i njenih 28 država članica.

Zemlje kandidati Crna Gora* i Albanija*, kao i Ukrajina, saglasne su sa ovom izjavom.

Pridružujem se drugim govornicima koji su zaželjeli dobrodošlicu visokom predstavniku Valentinu Inzku Vijeću i garantiralu mu dalju podršku Evropske unije. Želim dobrodošlicu i stalnom predstavniku Bosne i Hercegovine i zahvaljujem mu na izjavi.

Prošlo je već godinu dana od održavanja opštih izbora u toj zemlji, te smo zabrinuti što vlasti na državnom i entitetskom nivou još uvijek nisu formirane i što državni parlament ne funkcionira punim kapacitetom. Takvo stanje ozbiljno ugrožava provođenje prijeko potrebnih reformi koje bi omogućile Bosni i Hercegovini da nastavi put ka EU. Ono povlači i pitanje voljnosti političkih lidera da ispune želju svojih sugrađana za pridruživanje Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, Evropska unija još jednom poziva političke lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoju odgovornost i nastave sa formiranjem vlasti bez odlaganja. Snažno ih ohrabrujemo da počnu pokazivati duh kompromisa i odlučnost ka postizanju dogovora o preostalim stvarima u kojima se ne slažu. Sporazum koji je postignut u augustu sadrži pozitivne elemente u tom smislu.

Pored toga, ponavljamo poziv svim političkim liderima da se uzdrže od nacionalističke i provokativne retorike. Takođe podsjećamo da se revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivi vrijednostima EU i da nije u skladu sa perspektivom integracije u Evropsku uniju. Evropski projekat se gradi na pomirenju; institucije i lideri Bosne i Hercegovine moraju ostati posvećeni trajnom pomirenju.

Evropska unija insistira na tome da vlasti moraju jačati vladavinu prava, te posebno raditi na nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, radikalizacije, te garantirati nezavisnost medija, sigurnost novinara, promovirati zapošljavanje i obrazovanje mladih, i osigurati potpuno i efikasno provođenje socioekonomskih reformi.

U cilju sprečavanja humanitarne krize u toku predstojeće zime, Bosna i Hercegovina mora preduzeti hitne mjere da osigura kontrolu migracija i pristup sistemu azila, uključujući i zatvaranje neodgovarajuće lokacije Vučjak i povećanje prihvatnih kapaciteta širom zemlje na osnovu kriterija tehničke izvodljivosti i sigurnosti. Koordinacija između svih nadležnih vlasti ključna je za dobro iskorištavanje resursa koje Evropska unija stavlja na raspolaganje.

Evropska unija ponavlja da se pitanja u vezi sa izborima, uključujući zahtjeve za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, moraju rješavati što prije, uzevši u obzir situaciju u zemlji u skladu sa evropskim standardima i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Evropska unija naglašava da se ne smiju praviti nikakvi pravni ni politički koraci koji bi dodatno otežali provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i sličnih presuda. Bosna i Hercegovina takođe mora provesti preporuke OSCE/ODIHR-a u cilju unapređenja demokratskog izbornog procesa.

Evropska unija ponavlja svoju neupitnu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Po pitanju političke i sigurnosne situacije na terenu i važnosti održavanja sigurne i bezbjedne sredine, Evropska unija ponavlja svoju čvrstu podršku misiji EUFOR Althea i mandatu koji joj je povjerilo ovo Vijeće.

Da zaključim, pet mjeseci nakon što je Komisija usvojila Mišljenje, pažnja je ponovo na Bosni i Hercegovini i kredibilnosti njene opredijeljenosti putu ka EU. Kako bi ta opredijeljenost bila uvjerljiva, potrebni su nam partneri sa kojima ćemo razgovarati i konkretno se angažirati na reformama koje su potrebne za napredak ka EU. Osim riječi, sada nam je potreban opipljiv dokaz da je Bosna i Hercegovina voljna da uradi sve što je potrebno da jednog dana postane članica EU.

*Crna Gora i Albanija i dalje su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo