16°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 16:12 Obrazovanje - Vanredna sjednica

Zaključci sa sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu

Zaključci sa sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu
UNSA / Vijesti.ba
U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Senata Univerziteta.

Nakon sjednice, predstavljeni su zaključci koji su usvojeni:

1. Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa od strane rukovodioca fakulteta i/ili vijeća ne samo nezakonita već i neustavna, jer se istom protivno Zakonu o radu i Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Ustavu KS krši ustavom i zakonom zagarantovano pravo zaposlenika na rad i studenata na obrazovanje.

2. Odluka Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu broj: 01-4-DK-7258/19 od 24. 10. 2019. godine o hitnoj obustavi izvođenja nastave na svim ciklusima studija i svim fakultetima Vijeća Grupacije medicinskih nauka je nezakonita, jer odredbe člana 135. Zakona o visokom obrazovanju i odredbe člana 104. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kao ni druge odredbe Zakona i Statuta ne daju ovlaštenje Vijeću Fakulteta da samostalno donosi odluku o obustavi izvođenja nastave.

3. Odluka iz tačke 2. ovog zaključka je nezakonita i zbog formalnih nedostataka, jer je potpisana od strane neovlaštene osobe.

4. Zadužuje se predsjedavajući Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da nezakonitu i neustavnu Odluku iz tačke 2. ovog Zaključka stavi van snage i da se odmah nastavi izvođenje nastave, kao i da se konačno obezbijedi da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu funkciju dekana vrši lice koje je na to ovlašteno prema odredbama člana 154. tačka 11. Zakona o visokom obrazovanju, sve do izbora vršioca dužnosti dekana.

5. Ove zaključke potrebno je proslijediti Skupštini Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu sa zahtjevom da se Osnivač, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo hitno odredi prema stanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u skladu sa svojim obavezama, navedeno je iz Senata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo