21°C
Mostar 28°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 16:04 Politika - Prešutio detalje

Dodik smijenio Srbe iz CBBiH, pa optužio Džaferovića

Dodik smijenio Srbe iz CBBiH, pa optužio Džaferovića
Foto: Vijesti.ba
Milorad Dodik je danas optužio Šefika Džaferovića da onemogućava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke BiH sa dva člana, čime nanosi štetu Republici Srpskoj.

"To je neprihvatljivo, jer Džaferović smatra da treba da čekamo presudu po privatnim tužbama nekih pojedinaca", istakao je on, dodavši kako se želi ovladati Centralnom bankom na štetu Srba.

No Dodik je prešutio važnu činjenicu. Naime, srpski članovi UO CBBiH Trivo Marinković i Ljubiša Vladušić smijenjeni su upravo na zahtjev Milorada Dodika.

Bila je to tačka dnevnog reda koju je Dodik kao predsjedavajući Predsjdništva delegirao u junu ove godine.

Nakon toga, Sud BiH donio je rješenje o privremenoj mjeri zabrane primjene Odluke o razrješenju Marinkovića i Vladušića.

U rješenje Suda BiH se navodi da ova mjera ostaje na snazi do okončanja ovog postupka.

U obrazloženju tužbe i predložene mjere osiguranja navodi se da su Marinković i Vladušić imenovani kao članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH na mandat u trajanju šest godina i da su razriješeni na nezakonit način.

Predsjedništvo BiH odluku o razrješenju je donijelo na zahtjev Milorada Dodika, koji je umjesto kadrova SDS (Vladušić)i PDP (Marinkovič) imenovao svoje ljude Radomira Božića i Dragana Kulina.

Sud BiH odluku o privremenoj zabrani primjene Odluke Predsjedništva BiH o razrješenju članova Upravnog odbora Centralne Banke BiH donio je 19. jula ove godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo