22°C
Mostar 28°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 15:42 Politika - Napao Inzka i SDA

Dodik otkrio: Sinoć smo imali višesatni sastanak, ne damo ANP

Dodik otkrio: Sinoć smo imali višesatni sastanak, ne damo ANP
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena. Ne postoji nikakva inicijativa u vezi sa mogućnošču da se uspostavi Vijeće ministara BiH.

Poručio je ovo član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a nakon održane sjednice kolektivnog šefa države.

"Sinoć smo u ovom objektu Džaferović, Komšić i ja u višesatnom razgovoru pokušali da vidimo na koji način bismo mogli da to pitanje pokrenemo sa stanovišta onoga što je nadležnost Predsjedništva BiH, a to je da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BIH. U tom razgovoru iznmio sam prijedloge u vezi sa činjenicom da je neophodno formirati Savjet ministara BIH, te ukazao na potrebu da se uvaže jasni stavovi Evropske komisije, koja nije postavila pitanje u vezi sa integracijama u NATO savez kao pitanje u vezi sa evropskim integracijama. To je bilo jasno razgraničeno", kazao je Dodik.

Što se tiče ranije usvojenih odluka, kazao je da je odgovor na to najbolje dala tačka tri sporazuma SNSD-SDA-HDZ BiH, koji je potpisan 5. avgusta, a koji, kako je rekao, više ne važi, prenose Vijesti.ba.

"Prije nekoliko dana izrazio sam spremnost da taj sporazum može biti promijenjen u dijelu koji će rok trajanja tog sporazuma produžiti za novih 10 do 15 dana, kako bi došlo do formiranja Savjeta ministara BiH. Niko se nije referisao na to. Nemam namjeru da iniciram i predlažem sastanke koji bi se time bavili", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, špekulacije su da postoje neki razgovori.

"Ja za njih ne znam. Jedino ako to nije najavljeni sastanak delegacija SDA i HDZ-a BIH. Njihovo pravo je da to odlučuju. Vjerovatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Tu dolazimo do važnog pitanja. Očigledno da je jedini zajednički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja formiranja Savjeta ministara BIH jeste SDA, kao i na nivou BiH, tako i na nivou FBiH i na nivou kantona", mišljenja je Dodik.

Nemoguće je održati tezu o određenim blokadama na nivou BiH, navodi Dodik, a da je neriješen problem vezano za funkcionisanje institucija na nivou FBiH.

Ističe da su institucije vlasti u RS-u formirane prije skoro godinu dana, te stoga taj entitet ostvaruje sve svoje i Ustavom i zakonom predviđene obaveze.

- Naivno je i nemoguće očekivati da se putem nekih inicijativa koje dolaze od međunarodnog faktora može doći do nekog navodnog akta koji bi neko tumačio ovako ili onako. Mi nećemo dati saglasnost za ANP. Onog trenutka kada predate prvi put taj akcioni plan, vi ste se odredili za članstvo i postoji mogućnost da u skladu sa praksama koje smo vidjeli, sam NATO odlučuje kad će i hoće li nekoga da primi - dodao je Dodik.

Istakao je da odluka Republike Srpske da ne podrži integracije u NATO, te dodao da je to jasno iskazano rezolucijom NSRS.

- Niko nema pravo da to prekrši. U razgovoru sa Džaferovićem sam iznio je da potrebno da se formira Savjet ministara i istakao sam da u Evropskoj uniji pet zemalja nije članica NATO saveza. Niko više nije naivan oko ANP-a, da se putem nekih inicijativa međunarodnih faktora može doći do nekog akta, ali mi ne želimo da učestvujemo u tome - naglasio je Dodiik.

Rekao je da je na dnevnom redu formiranje vlasti na nivou Federacije BiH.

Dodik je izjavio da su migrantski problemi veoma vidljivi.

- Treći put tražimo od Savjeta ministara da nam dostavi operativan plan, koji je provodiv. Nismo dobili izvještaj, i ponovo smo tražili od da nam se dostavi taj operativni provodiv plan - istakao je on.

Naveo je da danas u BiH postoji niz institucija koje nemaju nikakvu funkciju.

- Prije masovnih intervencija visokih predstavnika u institucijama BiH bilo je zaposleno 3.000 ljudi, a danas 24.000. Što znači da je cilj bio centralizacija.

On je naglasio da NATO integracije nisu u nadležnosti visokog predstavnika, baš kao ni evropske integracije.

- Petljajući se, on krši svoja ovlašćena i krši Dejtonski sporazum, tačnije aneks 10. Visoki predstavnik je obmanuo i Ujedinjene nacije - napomenuo je Dodik.

Dodik je optužio Šefika Džaferovića da onemogućava popunjavanje Upravnog odbora Centralne banke BiH sa dva člana, čime nanosi štetu Republici Srpskoj.

"To je neprihvatljivo, jer Džaferović smatra da treba da čekamo presudu po privatnim tužbama nekih pojedinaca", istakao je on, dodavši kako se želi ovladati Centralnom bankom na štetu Srba.

On je kazao kako su se članovi Predsjedništva tokom sinoćnjeg razgovora usaglasili oko većine stvari, ali da je danas na zvaničnom sastanku došlo do promjene mišljenja.

Dodik je komentirajući govor Inzka u UN-u kazao kako su prethodni visoki predstavnici uveli Bonske ovlasti koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Uloga visokih predstavnika je da štite Dejtonski sporazum, a ne da ga mijenjaju. Visoki predstavnik je kršenjem Dejtona doveo BiH u ovakvo stanje", kaže Dodik.

Dodik smatra kako je Inzko u UN-u iznio nekoliko neistinitih tvrdnji, te da se stavio izvan Ustavnog suda kada nije dozvolio da o njemu odlučuje.

"On je isključivo zadužen da se bavi civilnim poslovima, dok se on bavi evropskim i NATO integracijama, što predstavlja lažno tumačenje Dejtonskog predstavnika. On je svojim govorom u UN-u obmanuo svjetske predstavnike", kazao je Dodik.

Dodik smatra kako se mnoge stvari koje je Inzko rekao u New Yorku graniče s lažima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo