16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 12:57 Politika - Sarajevo

Zvizdić i Čović sa princezom Victoriom

Zvizdić i Čović sa princezom Victoriom
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH Denis Zvizdić i Dragan Čović učestvovali su u radu međunarodne koferencije o uticaju klimatskih promjena, koju su, pod nazivom „Pametan rast za novu klimatsku stvarnost u BiH“, zajednički organizovali ...

... Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

Prije početka konferencije, Čović i Zvizdić susreli su se sa prestolonasljednicom Kraljevine Švedske, njenim visočanstvom princezomViktorijom, koja, zajedno sa njegovim kraljevskim visočanstvom princom Danielomi ministricom za životnu sredinu i klimu u Vladi Kraljevine Švedske Izabelom Lovin boravi u posjeti našoj zemlji, saopšteno je Parlamenta BiH.

Princeza prestolonasljednica Victoria kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih dejstava devedesetih u BiH, a većina ih je ostalo živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

- Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije - naglasila je princeza Victoria.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo