8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

06.11.2019 / 11:29 BiH - Apel iz GS-a

Čolpa: Vučić prekršio sporazum o kontroli naoružanja

Čolpa: Vučić prekršio sporazum o kontroli naoružanja
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Pojačane aktivnosti Srbije na uvećanju naoružanja i povećanju borbene gotovosti ne doprinose osjećaju mira, sigurnosti i međusobnog povjerenja država potpisnica Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Poručio je ovo predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

- Krajnje je vrijeme da politički akteri i institucije u BiH poduzmu aktivnosti kako bi se zaustavila Vućićeva agresivna politika koja destabilizira region i unosi nemir među stanovništvom - rekao je Čolpa.

Naglašava da je bliska prošlost najpozvaniji svjedok i najčvršći argument za zaustavljanje onoga što Srbija danas radi.

- Međunarodni akteri koju su se obavezali na praćenje realizacije ovog Sporazuma moraju okončati zimski san jer Republika Srbija je posljednja adresa do koje bi bilo kakvo naoruženje trebalo stizati - smatra Čolpa.

Pozvao je sve institucije Bosne i Hercegovine da upute snažan apel prema međunarodnoj zajednici zbog dešavanja istočno pd Drine i hitno zaustavljanje raspirivanja straha preko nišana.

- Ukoliko institucije Bosne i Hercegovine ostanu nijeme ili nedovoljno glasne, onda ti ljudi i politički čimbenici moraju znati da nose breme suodgovornosti za nove potencijalne žrtve, protjerivanja i etnička čišćenja - zaključuje lider GS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo