17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

05.11.2019 / 20:00 Regija - Miloš Đajić za Vijesti.ba

Trumpu bi uoči izbora dobro došao diplomatski uspjeh na Balkanu

Trumpu bi uoči izbora dobro došao diplomatski uspjeh na Balkanu
Miloš Đajić / Vijesti.ba
Miloš Đajić iz Centra modernih vještina iz Beograda komentirao je za Vijesti.ba sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera.

Đajić kaže kako je ključni razlog Palmerove posjete Beogradu kupovina oružja od Rusije i ponovno pokretanje pregovora između Srbije i Kosova.

"U vrijeme kada nepoznate osobe po nečijem nalogu “čuvaju” Rektorat univerziteta, Beograd je posjetio Matthew Palmer. Jučer ujutro nas je dočekala divna karikatura čuvenog karikaturiste Predraga Koraksića Coraxxa kojom je najavio kako ćemo na tim sastancima proći. Matthew Palmer je nakon imenovanja Richarda Grenella sa kojim nije došao prije nekoliko nedjelja u njegovu posjetu Zapadnom Balkanu, započeo svoju turneju infomisanja o stanju u regionu", kaže Đajić.

On dodaje kako je ključni razlog posjete kupovina oružja od Rusije zbog koje je najavio sankcije Srbije i ponovno pokretanje dijaloga Prištine i Beograda.

"Vlasti u Beogradu čekaju da se formira Vlada Kosova i da se ukinu takse da bi bilo šta preduzela u vezi sa nastavkom pregovora. Nakon zaustavljanja procesa EU integracija populisti na ovim prostorima su dobili dodatni vjetar u leđa i to je ogroman problem i za Srbiju i za zemlje u okruženju", smatra naš sagovornik.  

On podsjeća da Americi tačno za godinu dana slijede novi predsjednički izbori i predsjedniku Trumpu bi dobro došao neki međunarodni uspjeh pored svih problema koje je napravio.

"Stoga ja vidim angažman izaslanika administracije SAD-a kao pokušaj da se brzo dođe do sporazuma. Ja u to ne vjerujem i dodatno sam zaplašen da u tom slučaju opet postajemo potpuna margina kojiom se niko neće baviti dok desničarske snage urušavaju sve što je bilo progresivno", kaže Đajić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Palmerom izjavio; "O svim pitanjima koja su bolna otvoreno sam pričao sa Palmerom. Kao što je i on meni rekao sve što mu smeta. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio, mislim da smo mnoge stvari razjasnili".

Đajić smatra kako je Vučićeva izjava "on je meni ja sam njemu" još jedna od namjerno plasiranih izjava koje ništa ne znače, ali su u funkciji da se njih dvojica prikažu kao ravnopravni.

Kada je u pitanju Vučićeva izjava da je Srbija spremna na kompromis sa Kosovom, Đajić kaže kako Vučić stalno ponovalja da je Srbija spremna na kompromis ali ne izlazi ni sa kakvim prijedlogom tog kompromisa osim sa idejom promjene granica koju nikada nije javno saopštio.

"On kompromis vidi kao dobijanje teritorije koju bi onda uz svu kontrolu medija koju ima proglasio pobjedom i ostavio veći dio Srba južno od rijeke Ibar potpuno nezaštićeno. On pominjući kompromis stalno traži neki prijedlog od strane međunarodne zajednice koji bi on predstavio kao pobjedu i ako je sve što radi potpuno porazno", zaključio je Miloš Đajić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo