15°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

05.11.2019 / 15:00 BiH - (Ne)opravdani štrajk

Sindikat zbog suvišnog nemedicinskog osoblja odbija ponude Vlade KS

Sindikat zbog suvišnog nemedicinskog osoblja odbija ponude Vlade KS
Foto: Vijesti.ba
Građani Kantona Sarajevo već treći mjesec nemaju punu zdravstvenu uslugu zbog štrajka Sindikata zdravstvenih radnika, kojem se ne nazire kraj, uprkos ponudi kantonalne Vlade o povećanju plata medicinskom osoblju.

Nova runda pregovora najavljena je za četvrtak, 7. novembar, kada će pregovarački timovi Ministarstva zdravstva KS i Sindikata pokušati približiti stavove.

Na posljednjim pregovorima, podsjetimo, Vlada KS ponudila je Sindikatu povećanje plata za medicinsko osoblje (sestre, tehničari, laboranti, medicinske sestre visokog usmjerenja…), dok je iz ponude izuzet nemedicinski kadar.

S druge strane, iz Sindikata poručuju da ovaj Vladin prijedlog nije prihvatljiv, te nastavljaju vijećati da li će, u zavisnosti od ishoda pregovora, prekinuti generalni štrajk, dodatno umanjiti obim usluga koje pružaju, odnosno raditi samo životno ugrožene pacijente ili će masovno podnositi tužbe.

Blokada rada zbog nemedicinskog osoblja

Uz podsjećanje da Sindikat zdravstvenih radnika nema podršku Sindikata doktora medicine i stomatologije, postavlja se pitanje zašto se insistira na štrajku budući da je kantonalna Vlada ponudila povećanje plata većem dijelu Sindikata, odnosno medicinskom osoblju koje je ključno za pružanje medicinskih usluga građanima.

Nameće se zaključak da je glavni razlog upravo nemedicinsko osoblje, čija je zastupljenost u zdravstvenom sistemu KS, ali i FBiH, gotovo 30 posto.

Iako je preporuka EU da udio tih kadrova ne bi smio prelaziti deset posto, zvanični podaci govore da je u proteklim godinama u zdravstvenom sektoru FBiH bilo je uposleno oko 71,4 posto zdravstvenih radnika. Ostatak su činili administrativni radnici, saradnici i uposlenici niže spreme, njih oko 30 posto.

Nezaštićeni štrajkači

Istovremeno dok je cijela država suočena sa manjkom medicinskog kadra, jer sve veći broj ljekara odlazi u inostranstvo, udio nemedicinskih kadrova u zdravstvenom sistemu FBiH gotovo je trostruko viši od evropskog prosjeka. Takav omjer, saglasni su stručnjaci, znatno utiče na kvalitet usluga pacijentima i generalno loše stanje u zdravstvenom sektoru.

Uprkos tome, Sindikat zdravstvenih radnika KS ne odustaje od štrajka, ne vodeći računa ni o nepostojanju kolektivnog ugovora koji je istekao u februaru.

Oglušili su se na pozive Vlade KS za potpisivanje kolektivnog ugovora, te nastavak pregovora početkom naredne godine, kada se steknu uslovi za to.

Bez kolektivnog ugovora zdravstveni radnici su izloženi volji direktora zdravstvenih institucija, te im je moguće mijenjati i platni koeficijent.

De facto, štrajkački su nezaštićeni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo