22°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

05.11.2019 / 13:34 BiH - Sattler u Bihaću

Zatvoriti kamp Vučjak, optimista sam će se iznaći lokacija izvan USK

Zatvoriti kamp Vučjak, optimista sam će se iznaći lokacija izvan USK
Foto: Vijesti.ba
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ugostio je danas šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Prvu posjetu Bihaću Sattler je iskoristio kako bi se upoznao s aktuelnom migrantskom krizom i stavovima gradske administracije kada je u pitanju rješavanje ovog problema i smanjenje pritiska na Bihać i njegove građane.

Zahvalivši se ambasadoru Sattleru na dosadašnjoj podršci Delegacije EU u BiH prema Gradu Bihaću, gradonačelnik Fazlić je nakon sastanka kazao da je glavna tema razgovora bilo zatvaranje Vučjaka, ali tek nakon što se van Grada Bihaća i USK osigura lokacija za njihov smještaj, ali i smještaj svih onih koji i dalje budu dolazili u Bihać.

- I sinoć je u naš grad došlo preko 150 migranata i pitam sve šta ćemo s njima i svakim sljedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude Vučjaka. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na Vučjaku nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole. Zahtijevam da se na cjelovit način riješi kriza, a ne parcijalno i da se teret raspodijeli, a ne da Bihać bude jedini na udaru. Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu Vučjaka - dodaje Fazlić.

Istakao je da će zbog aktuelne situacije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća vijećnicima ponuditi lokaciju Lipa kao lokaciju za privremeni smještaj migranata. - S gradonačelnikom Fazlićem i premijerom Ružnićem razgovarao sam o migrantskoj krizi i snažnijem uključivanju državnih vlasti u ovaj problem. Ono što sam od njih tražio jeste zatvaranje kampa Vučjak koji ne ispunjava uslove za boravak migranata sa više aspekata. Kamp Vučjak je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH i nema zatvaranja Vučjaka bez ponuđenih alternativa oko smještaja migranata - kazao je Sattler.

Prema njegovim riječima, u opciji je nekoliko lokaliteta izvan USK, te stoga vjeruje da će se vrlo brzo s državnim ministrom sigurnosti iznaći lokacije za smještaj migranata s Vučjaka.

Tokom posjete Bihaću, Sattler je uručio ključeve za 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške EU jačanju rada policijskih službenika na terenu.

Sattler je istakao da je s današnjom aktivnošću podrška koju je dosad osigurala EU dosegla iznos od 36 miliona eura sredstava za rješavanje problema migrantske krize.

- Moram naglasiti da ne idu sva sredstva na zbrinjavanje samih migranata, jer značajan dio odlazi i na podršku lokalnim zajednicama. EU je pouzdan partner koji će nastaviti da vam pruža podršku - naglašava Sattler, prenose Vijesti.ba.

Međutim, kako je napomenuo, za tango je potrebno dvoje, pa je u tom smislu neophodan i snažniji angažman centralnog nivoa, odnosno državne vlasti, i to iz dva razloga - unapređenja postojeće koordinacije i činjenice da samo jedan kanton nosi 90 posto tereta migrantske krize.

Ambasador kaže da je u prijepodnevnim satima imao intenzivne sastanke s predstavnicima vlasti u USK - premijerom Ružnićem, gradonačelnikom Fazlićem i policijskim komesarom Mujom Koričićem.

- Ja sam sa svoje strane imao samo jedan zahtjev - a to je zatvaranje Vučjaka, koji zaista nije adekvatna lokacija za smještaj ljudi. Kao što znate, riječ je o bivšoj deponiji u kojoj vladaju zaista užasni higijenski uslovi, a i sama okolina je nezadovoljavajuća - jasan je Sattler.Ovaj njegov zahtjev je, kako je naveo, saslušan i uvažen i od predstavnika vlasti USK dobio je obećanja da će ta lokacija što je prije moguće biti zatvorena.

Vučjak je, naglašava, potrebno zatvoriti i iz političkih razloga, i to bi svakako bilo u interesu i svih nivoa vlasti - od lokalne pa do državne.

- Istovremeno, nema zatvaranja Vučjaka bez odgovarajuće alternative. U tom smislu razgovarali smo o proširenju postojećih kapaciteta i dobio sam određene pozitivne povratne informacije. Ali ono što mi je još veće zadovoljstvo je alternativa kroz kapacitete koji su izmješteni s područja ovog kraja, jer je nedopustivo da USK i Bihać nose 90 posto tereta - dodaje Sattler.

U međuvremenu je, kaže, ostvario intenzivne kontakte i s Ministarstvom sigurnosti BiH i ministrom Draganom Mektićem, i po prvi put u protekla dva mjeseca optimista je da će se iznaći rješenje, odnosno lokacija izvan USK, prenose Vijesti.ba.

- Želio bih se zahvaliti stanovništvu ovih krajeva, Bišćanima i svima onima koji su pokazali odgovornost i gostoprimstvo prema samim migrantima. Ova zemlja, ovi krajevi prošli su kroz jedan užasan rat i itekako dobro znate šta znači biti raseljen i nemati svog doma - zaključuje Sattler.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo