22°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 15:25 Kultura - Goražde

Počela manifestacija 'Dani o Allahovom Poslaniku – Dobro nam doš'o'

Počela manifestacija 'Dani o Allahovom Poslaniku – Dobro nam doš'o'
Foto: FENA
Učenjem mevluda u džamiji u goraždanskom naselju Ilovača počela je manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku – Dobro nam doš'o" koju organizira Medžlis Islamske zajednice Goražde, ...

... a cilj joj je obilježiti mjesec rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhameda a.s.

- Centralna mevludska svečanost na području goraždanskog Medžlisa u povodu 12. Rebiu-l-evela je u Kajserija džamiji 10. novembra nakon jacije namaza, dok je za područje goraždanskog mufijstva planirana u Rogatici 9. novembra nakon akšam namaza. Također, biće proučen i u Aladža džamiji u Foči 16. novembra poslije podne namaza, a mevludi će biti učeni i u svim džematima na području Medžlisa IZ Goražde - istaknuo je imam džamije "Stara čaršija" Goražde Bećir ef. Herak.

Dodao je da će u okviru manifestacije biti upriličeni i drugi događaji.

- Bit će organizirana tribina 14. novembra na kojoj će govoriti mostarski muftija Salem ef. Dedović, a gost predavač bit će hfz. Elvir ef. Duranović. Planiran je i mektebski turnir u malom nogometu kao i proglašenje najboljih literarnih radova u okviru manifestacije za učenike srednjih škola sa područja BPK. Predviđeno je i omladinsko druženje u džamiji Kajserija te mevlud za žene u džamiji Stara čaršija - kazao je ef. Herak.

On je podsjetio na značaj obilježavanja tog mjeseca.

-  Muhammed a.s. posljednji je Allahov Poslanik za kojeg Allah dž.š. kaže da je najbolji uzor za vjernike, tako da muslimani širom svijeta obilježavaju ovaj događaj prisjećajući se života i djela našeg Poslanika i trudeći se da ga što bolje slijede u praksi - kazao je ef. Herak.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo