18°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 15:08 Ekonomija - Farmeri u iščekivanju odluke

U BiH velike zalihe tovnih junadi zbog zastoja u izvozu u Tursku

U BiH velike zalihe tovnih junadi zbog zastoja u izvozu u Tursku
Foto: Fena / Vijesti.ba
Bosanskohercegovački farmeri koji se bave proizvodnjom goveđeg mesa u iščekivanju su odluke da li će biti nastavljen izvoz mesa za Tursku.

U ovoj godini bh. proizvođači tovne junadi nisu izvezli ništa, a u prošloj godini su za Tursku izvezene skromne količine mesa.

Predsjednik Odbora za trgovinu Kantonalne privredne komore i član Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona Kasim Selimović objašnjava da se dogodio niz malverzacija te osim što se uvozilo meso iz drugih zemalja, a izvozilo pod robnom markom kao meso iz BiH, bilo je i opasnijih stvari.

- Tokom 2017. godini u jednoj od firmi koja je izvozila meso otkriveno je da meso nije ispravno što je znatno doprinijelo zastoju u izvozu - podvukao je Selimović.

Domaći farmeri su očekivali da će ih u ovoj godini država podržati odnosno zaštiti domaću proizvodnju, ali Selimović je mišljenja da do toga nije došlo.

- Kao nikada do sada imamo velike zalihe tovnih junadi na farmama, oko 30.000 junadi koji su spremni za klanje i izvoz što je značajna vrijednost - ističe Selimović.

Podsjeća da su se farmeri zadužili kod banka u iščekivanju da će se riješiti pitanje izvoza, ali do toga nije došlo te Selimović smatra da je razlog, između ostaloga, i nestabilna politička situacija.

Napomenuo je da je pred farmerima i dalje velika neizvjesnost da li će uopće doći do izvoza jer je Turska pronašla druge zemlje od kojih uvoze meso kako bi snabdjeli svoje tržište.

Bosna i Hercegovina početkom godine dogovorila je sporazum s Turskom o slobodnoj trgovinskoj uniji, ali njegova primjena nije počela te je na Vijeću ministara BiH da se u što skorijem vremenu razriješi ova pitanja.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo