14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 14:49 Politika - Šef Kluba zastupnika SDA

Osmanović: SNSD odbija jačanje SIPA-e

Osmanović: SNSD odbija jačanje SIPA-e
Foto: Fena / Vijesti.ba
Izvještaj američkog State Departmenta vrlo precizno i detaljno analizira čvrsto opredjeljenje BiH i značajan doprinos institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma, navodi u izjavi šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Adil Osmanović.

Izuzetno je važno, ističe Osmanović, što je u izvještaju, pored ostalog, apostrofiran doprinos Parlamentarne skupštine BiH, koja je usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona, povećavajući kazne za krivična djela terorizma.

Također, značajno je i što je State Department skrenuo pažnju na manjak kadrova u SIPA-i, koji su zaduženi za borbu protiv terorizma, kao i činjenicu da je proces povećanja sa 25 na 50 pripadnika SIPA u antiterorističkom sektoru, zaustavljen zbog blokade rada Parlamenta. Konkretno, nacrt zakona koji tretira to pitanje je u proceduri i može se usvojiti samo ako bude radio Parlament.

-Imajući u vidu proces povratka bh. građana sa stranih ratišta (Irak, Sirija, Ukrajina), od najveće je važnosti za ovo pitanje jeste da državni Parlament zasjeda i usvoji potrebna rješenja za povećanje antiterorističkih kapaciteta SIPA-e. Parlamentarci, koji svojim nedolaskom na sjednice, odbijaju izglasati jačanje antiterorističkog sektora SIPA-e, zapravo se opasno poigravaju sa sigurnošću građana Bosne i Hercegovine. To se prije svega odnosi odnosi na SNSD, koji uporno blokira rad najvišeg zakonodavnog tijela u državi, čime je načinio ogromnu finansijsku štetu a sada dovodi u pitanje i sigurnost građana, ističe Osmanović u saopćenju dostavljenom iz SDA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo