10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 14:30 Regija - Uoči sastanka u Ohridu

Vučić, Rama i Zaev ponovo o "malom Šengenu"

Vučić, Rama i Zaev ponovo o "malom Šengenu"
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevom o predstojećem sastanku u Ohridu, kojim se nastavljaju razgovori o uspostavljanju „malog Schengena“.

Vučić je, na instagram profilu „budućnostsrbijeav“, objavio fotografiju sa svojim saradnicima, uz poruku „odličan konferencijski razgovor sa Ramom i Zaevom uoči važnog samita u Ohridu 9. novembra", prenosi Tanjug.

Prije mjesec dana je u Novom Sadu dogovoreno da se razgovori o uklanjanju prepreka za slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi nastave u Ohridu, gdje se očekuje predstavljanje konkretnih mjera.

Ideja o „malom Šengenu“ u koji bi bile uključenje zemlje Zapadnog Balkana izazvala je podijeljena mišljenja u regiji.

Protivljenje Kosova

Predsjednik Pokreta Samoopredeljenje i kandidat ove stranke za novog premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da se ne smije dozvoliti formiranje “četvrte Jugoslavije”.

“Srbija je posvećena stvaranju nove platforme za 'veliku Srbiju'. Srbiji je potrebna platforma za širenje i ne smijemo dozvoliti 'četvrtu Jugoslaviju'. To je cilj Srbije", kazao je Kurti za ABC News, prenio je Tanjug.

Istovremeno, ministar za evropska pitanja i međunarodne odnose Albanije Gent Cakaj izjavio je da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje "mini Schengena" ako njoj ne pristupi Kosovo.

S druge strane, Ekonomski analitičar Mijat Lakićević rekao je za Al Jazeeru da je “mali Schengen dobra ideja”, ali da on ne vjeruje da će se projekt realizirati tako lako.

“Naravno da je to dobro i da je odavno trebalo ukinuti te granice koje važe za obične ljude a ne za kriminalce, dilere, švercere. Velika bi bila korist za obične ljude iz ovih zemalja da se omogući lakše i brže putovanje, bila bi velika korist i za privredu, ali to je nešto što ne verujem da će se u skoroj budućnosti desiti, jer mi u regionu imamo mnogo krupnijih problema. Velika su neslaganja među zemljama i liderima, ne bih rekao među narodima”, rekao je Lakićević.

(Vijesti.ba / Al Jazeera)

Izdvajamo