16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 14:05 Svijet - Bivši predsjednik SSSR-a

Gorbačov: Svijetu prijeti opasnost od nuklearnog sukoba

Gorbačov: Svijetu prijeti opasnost od nuklearnog sukoba
Mihail Gorbačov / Vijesti.ba
Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov upozorio je da trenutna napetost između Rusije i Zapada dovodi cijeli svijet u „kolosalnu opasnost” zbog mogućeg nuklearnog sukoba i poziva na uništenje nuklearnog oružja.

"Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za cijeli svijet je kolosalna. Sve nacije bi trebalo da pozovu na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo da uradimo ako želimo da spasimo čovječanstvo i planetu”, rekao je Gorbačov u intervjuu za BBC.

Upitan da li ga današnje napetosti između Rusije i Zapada podsjećaju na doba Hladnog rata, Gorbačov je odgovorio da se radi o „pro-hladnom ratu”.

"Pogledajte šta se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene avione i mornaricu na razna mjesta. To nije situacija u kojoj želimo da budemo”, rekao je Gorbačov, prenosi Tanjug.

BBC ocjenjuje da je jedan od najvećih postignuća Gorbačova bio prestanak trke u naoružanju između SAD-a i Sovjetskog Saveza. Gorbačov i tadašnji američki predsjednik Ronald Regan dogovorili su se da dvije zemlje smanje svoj nuklearni arsenal i 1987. godine potpisan je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Rusija i SAD nedavno su se povukle iz tog sporazuma.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo