11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 12:32 BiH - Odluka Ustavnog suda

EU i VE pozdravili odluku o ukidanju smrtne kazne u Ustavu RS

EU i VE pozdravili odluku o ukidanju smrtne kazne u Ustavu RS
Arhiv / Vijesti.ba
Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu pozdravili su odluku koju je 4. oktobra donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima.

Navode da je to u skladu i s ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Vijeća Evrope.

Ured EU i Vijeća Evrope ponovno su istakli snažno protivljenje smrtnoj kazni u bilo kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o temeljnim pravima.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i generalna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje, podsjećaju iz Delegacije EU u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo