10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.11.2019 / 20:32 Zanimljivosti - Hayat TV

Emisija "U tuđoj avliji s Osmanom Džihom” prevazilazi samu sebe

Emisija "U tuđoj avliji s Osmanom Džihom” prevazilazi samu sebe
Foto: Vijesti.ba
Već punih devet godina bosanskohercegovački umjetnik Osman Džiho na TV Hayatu realizuje emisiju "U tuđoj avliji s Osmanom Džihom". Emisija, zamišljena da diljem svijeta pronalazi uspješne Bosance i Hercegovce, već prevazilazi samu sebe.

Osman Džiho je jedna od mostarskih liski, Hercegovac koji kad osjeti nit, makar i tanku nit, brzinom i snalažljivošću vrhunskih umjetnika realizuje ideju, sprovede je u stvarnost.

Počeci emisije bili su sve osim da su bili lagani...

Pod zamisli da Bosna i Hercegovina, kao što ima Vahida Halilhodžića, Mehu Kodru (da podsjetimo one mlađe Meho Kodro je bio centarfor slavne Barcelone), Hasana Salihamidžića, Sergeja Barbareza, a zatim Vedada Ibiševića, Edina Džeku i Miralema Pjanića,  da ne zaboravimo Safeta Sušića, kao evropski i svjetski uspješne i poznate fudbalere tako sigurno ima i evropski i svjetski uspješne Bosance i Hercegovce na svim drugim poljima.

Osman Džiho je krenuo u tu " prašumu" tragajući za uspješnim poduzetnicima, privrednicima iz širokog spektra zanimanja.

Tako tragajući došao je do toga da sada znamo da je  jedan uspješni naš Mostarac šef Mercedesa za USA, da je jedan Sarajlija sšef Austrijskog telekoma a da je jedan Banjalučanin vicepredsjednik uprave velikog DojčeTelekoma.

Pitamo se zašto je Bosna i Hercegovina ne obrađena, ne uzorana, zemlja, a Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska pa i Hrvatska uzorane zemlje.

Pitamo se kako bi bh. vlast reagovala kad bi neki ozbiljan Bosanac/Hercegovac napravio koncept razvoja bh poljoprivrede i predložio ga BH vlasti na realizaciju.

Bosni i Hercegovini je potrebno psšenice, mlijeka, mesa, voća i povrća isto kao i Njemačkoj po glavi stanovnika.

Imamo zemlju a ne obrađujemo je. Sve resurse ima Bosna i Hercegovina za razvijanje poljoprivrede za vlastite potrebe i zemlju i vodu, da ništa ne uvozi.

Četiri stotine i pedeset emisija u Tuđoj avliji s Osmanom Džihom potvrđuje da su Bosanci i Hercegovci uspješni u Evropi i svijetu. U svakoj od emisija je predstavljen neki uspješni Bosanac/Hercegovac u tuđini.

Veliko je pitanje: Kako se može biti uspješno svuda po svijetu a u BiH ne može?

Očekujemo da će se odgovor na ovo pitanje pronaći u nekoj od budućih emisija U Tuđoj avliji s Osmanom Džihom.

Osmanu Džihi i emisiji želimo svaki uspjeh.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo