0°C
Mostar 4°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

03.11.2019 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Ćerimagić: Put ka članstvu u EU ne vodi nikuda

Ćerimagić: Put ka članstvu u EU ne vodi nikuda
Foto: Vijesti.ba
Adnan Ćerimagić, analitičar berlinskog think tanka Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) kazao je za Vijesti.ba kako put ka članstvu u EU, kako se provodio zadnjih nekoliko godina, nije odveo nikuda.

„Mnogi u EU više ne vjeruju u njega. U Crnoj Gori i Srbiji, ali i BiH, sve je manje onih koji u njega vjeruju. Potvrda tome je sve što se dogodilo Sjevernoj Makedoniji. Potvrda je i činjenica da se u Sofiji EU vlade nisu mogle dogovoriti oko 2025. godine kao mogućeg roka da Crna Gora i Srbija budu spremne za članstvo u EU“, kaže Ćerimagić.

On podsjeća da Crna Gora o članstvu u EU pregovara već sedam godina a Srbija pet.

„Da li su ti pregovori doveli do pozitivnih promjena? Nisu! Čak i prema vlastitoj procjeni Europske Komisije, Crna Gora i Srbija su na istom nivou ili gore od Sjeverne Makedonije, koja još nije otvorila pregovore“, smatra on.

Ćerimagić kaže da sam put ka EU, odnosno proces i njegovi instrumenti, stoga moraju se pod hitno promijeniti.  

„Na način da buduće članstvo u EU učine realnijim, da ponuda EU za one koji žele reforme bude atraktivnija, da sve bude daleko poštenije i da bude nešto oko čega se čitava EU može okupiti i podržati. Dakle, suprotno od onoga što je bio do sada“, kaže naš sagovornik.

Prijedlog Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) je da nova Evropska komisija odmah sa svih šest zemalja zapadnog Balkana - uključujući i BiH - pokrene pregovore o članstvu u jedinstvenom tržištu EU. 

„Da svim zemljama ponudi istu mapu puta do članstva, koja bi uključivala najveći dio EU standarda i zakona, ali i vladavinu prava i osposobljenost institucija. One zemlje koje na tom putu ostvare dobre rezultate, nakon rigoroznijih i poštenijih procjena, morale bi na raspolaganju od EU imati i značajnije veća financijska sredstva nego do sada“, pojašnjava Ćerimagić.

On vjeruje da je ovo nešto oko čega bi se zemlje EU, do zagrebačkog samita u maju 2020., mogle okupiti i nešto što bi bilo primanljivo za sve zemlje zapadnog Balkana. 

„Pored toga što bi u kratkom roku imale više koristi - iskreniju podršku EU, veća sredstva i pristup tržištu - i na duže staze bi mogle daleko lakše i vjerodostojnije zagovarati punopravno članstvo u EU“, zaključio je Adnan Ćerimagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo