19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

02.11.2019 / 22:07 Svijet - Nakon intervjua

Bugarska: Protestna nota Francuskoj zbog Macronove izjave

Bugarska: Protestna nota Francuskoj zbog Macronove izjave
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Bugarska je uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava predsjednika Emmanuela Macrona, a francuska ambasadorka u Sofiji pozvana je u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Macron je u intervjuu krajnje desnom magazinu "Aktuelne vrijednosti", objavljnom juče, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego "bande iz Ukrajine i Bugarske".

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uiputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslva i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Florans Robin u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Macronove riječi uvredljive i neprihvatljive.

Ona je dodala da ne razumuje razlog za takvu izjavu francuskog predsjednika i ocijenila da je vjerovatno riječ o nekim unutrašnjim političkim problemima, prenosi BTA.

Zaharijeva je izrazila uvjerenje da će ovaj nesporazum biti riješen diplomatskim putem.

Zamjenik premijera i ministar odbarane Bugarske Krašimir Karakačanov takođe je reagovao na Macronovu izjavu.

On je na Facebooku napisao da je to "još jedan primjer arogancije koju demonstrira jedan od aktuelnih lidera nekadašnje Antante" i istakao da je ona neprihavatljiva i uvredljiva sa diplomatskog gledišta.

"Kategorički se protivim takvim pokušajima da se Bugarska diskredituje i da se gaze prava bugarskih građana. Bivše kolonijalne sile treba da se suoče s nasleđem svoje bivše vladavine", napisao je Karakačanov.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo