24°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

02.11.2019 / 17:16 Sport - Sarajevo

Održan Simpozij 'Prilike socijalne integracije kroz sport'

Održan Simpozij 'Prilike socijalne integracije kroz sport'

Na današnjem Simpoziju “Prilike socijalne integracije kroz sport”, održana su predavanja renomiranih stručnjaka iz prakse i univerzitetskih profesora, koji su učesnicima Simpozija, parasportistima, trenerima i studentima, ponudili praktična znanja...

... i saznanja iz oblasti trenažnog procesa parasportista, očuvanja njihovog zdravlja i odnosa trenera i parasportista. 

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Sabahudin Delalić istakao je da bh. parasportisti nižu pobjedu za pobjedom te su, i pored mnoštva prepreka sa kojima se suočavaju, naša svakodnevna inspiracija.

- Praćeni sloganom ovog projekta koji glasi "Inspiriši se", Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine vrijedno radi na unapređenju parasporta u Bosni i Hercegovini, a u tome nam uveliko i pomaže Olimpijski komitet BiH, kojem ovom prilikom i zahvaljujemo na nesebičnoj i besprijekornoj saradnji već duži niz godina - rekao je Delalić.

Dodao je da su posebno zahvalni na realizaciji ovog projekta koji će, ne samo obezbijediti nužno potrebnu opremu za parasportiste, već i promociju parasporta u Bosni i Hercegovini, te sigurno i na taj način povećati učešće osoba sa invaliditetom u sportu.

Projekt "Socijalna integracija kroz parasport - Parainspired!" finansira Evropska unija u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Projekt zajedno provode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Autonomne pokrajine Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond "Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine i Opština Inđija.

Projekt koordinator Aela Ajdinović rekla je da, kako se radi o osobama/sportistima sa fizičkim invaliditetom, Olimpijski komitet BiH je u realizaciju projekta aktivno uključio i Paraolimpijski komitet BiH, te će u sklopu zajedničkog partnerstva na realizaciji ovog projekta Olimpijski komitet Paraolimpijskom donirati specifičnu opremu za parasportiste u vrijednosti većoj od 100.000 KM. 

Oprema podrazumijeva kombi sa pristupnom rampom, sportska kolica za košarku, opremu za sjedeću odbojku i stoni tenis, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo