15°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

01.11.2019 / 20:00 Regija - "Slovenski štit 2019"

Palmer zabrinut zbog ruske vojne opreme u Srbiji

Palmer zabrinut zbog ruske vojne opreme u Srbiji
Foto: AA
Na nedavno održanoj vojnoj vježbi Rusije i Srbije pod nazivom "Slovenski štit 2019", u Batajnici, prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400.

Pojedini mediji pišu da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mjesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

Vježbu, ali i prisustvo S-400 u Beogradu, komentarisao je i predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, u intervjuu za sjevernomakedonsku TV Alsat.

"Mi imamo jako vojno partnerstvo sa Srbijom, rekao bih čak da je najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika. Ali to ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo. Ipak, mi cijenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom. Naravno postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahtijeva specifične ruske sisteme što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo sa da su naši srpski partneri toga svjesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama", rekao je Palmer.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo