24°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

01.11.2019 / 11:53 BiH - Premijer FBIH

Novalić: Veliki značaj publikacije o migracijama iz BiH u EU

Novalić: Veliki značaj publikacije o migracijama iz BiH u EU
Foto: Fena / Vijesti.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademika Miloša Trifkovića i članove istraživačkog tima koji su ga upoznali s rezultatima projekta “Migracije iz BiH u Evropsku uniju”.

Riječ je o istraživačkom projektu koji je ANUBiH uradila ove godine u okviru Centra za sistemska istraživanja i koji je najvećim dijelom finansiran sredstvima koje je odobrila Vlada Federacije BiH na osnovu odluke donesene krajem 2018. godine o sufinansiranju programskih i projektnih aktivnosti ove institucije.

Publikacija o migracijama iz BiH u EU trebala bi uskoro biti završena i predstavljena javnosti, a Novalić je ponudio pomoć Vlade FBiH u njenoj prezentaciji. On je naglasio da je to istraživanje od velikog značaja.

- Radi se o društveno važnom pitanju koje je obrađeno kroz ovo istraživanje i želimo da ga ekpsoniramo, da se vidi šta kaže struka. Pitanje mladih je jedan od četiri cilja novog programa socijalno-ekonomskih reformi. Ovaj projekat ćemo nastaviti i kroz njega pratiti da li politike i mjere koje se donose daju rezultate - poručio je premijer Novalić, najavivši nastavak saradnje s Akademijom nauka i umjetnosti BiH.

Akademik Trifković je zahvalio premijeru na finansijskoj podršci i istakao da je  ovaj projekat vrlo značajan i za Akademiju jer ona želi biti prepoznata kao istraživač, te se na taj način uključiti i pomoći u rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.  

Vođa tog projekta je akademik Muris Čičić, a istraživački tim čine bh. stručnjaci Melika Husić-Mehmedović, Lejla Turulja, Adnan Efendić i Mirza Emirhafizović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo